Dubaj magyar felirattal

Autópiac

2020. május 08. 08:31 - Erikable

Mik a főbb szempontok kocsivásárlásnál?

Dubajban a legnépszerűbb közlekedési eszköz az autó. Aki teheti, beszerez egyet saját célra a mindennapi élet egyszerűsítése érdekében. Tudom, nem valami környezettudatos, de itt tényleg nagyok a távolságok (30-40 km-t simán el lehet kocsikázni egyik pontból a másikba) és a meglévő tömegközlekedési infrastruktúra egyelőre csak a főbb útvonalakat fedi le (erről itt írtam korábban). A sivatagi hőségben pedig nem egy életbiztosítás túl sokat gyalog csavarogni az utcákon. Szükség törvényt bont…

Korábban mindig a tömegközlekedés irányába hajlottam, és ha tehettem, azt választottam. De idővel rá kellett jöjjek, hogy itt más feltételek érvényesülnek és szükségünk van egy kocsira.

Ennek megfelelően el is kezdtünk nézelődni az autópiacon fizikailag is és az online térben is. Kezdetben sokat segített a Speedzone youtube-sorozata, amit pont 2019 év elején forgattak az itteni helyzetről. Ezekből a videós összeállításokból már értesültünk arról, hogy ne legyenek túl nagy elvárásaink autószerelés vagy problémamegoldás terén, mert az itt alkalmazott szerelők általában csak vezetői körben szakmabeliek és a fizikai munkát betanítás során sajátítják el az indiai, bangladesi származású dolgozók. Ez konkrétan azt jelenti, hogy mindegy, hogy Ferrari-val vagy egy Nissan-nal áll oda a szerelőaknához az ember, csak reménykedhet, hogy az esetleges hibát megtalálják és ki is tudják javítani megfelelően. Mindenesetre leányálom lenne ugyanazt a színvonalat elvárni ezen a téren, mint Magyarországon. (Tehát nem érdemes túl sokat futott km-rel vagy nagyon idős autóban gondolkodni, ha használt autó vásárlása a cél, mert ezek csak a javítási költségeinket fogják az egekbe repíteni.)

Dubajban nagyon sok az Egyesült Államokból és Japánból importált használt autó, amiknek kb. 10-15%-kal olcsóbb az árfekvése a helyi piacra gyártottaknál. Abból indultunk ki, hogy semmi sincsen ingyen, tehát utána jártunk, hogy mi adja a különbséget.

A GCC (Gulf Cooperation Council) specifikáció szerint az autókat olyan műszaki módosítások szerint gyártják, amik figyelembe veszik az Arab-öbölbéli időjárás és környezet feltételeit, hogy az a régió extrém vezetési feltételeihez jobban tudjon alkalmazkodni. Ez okozza ezt az árkülönbséget.

A GCC specifikáció legfontosabb ismérvei:

  • légkondicionáló: a normál körülményekre gyártott autóklímák nem bírnak az extrém meleg sivatagi időjárással. Ennek megfelelően olyan légkondikat szerelnek a GCC specifikációs gyártmányokba, amik meg tudnak birkózni a nyári 50 fokos hőséggel.
  • szűrőrendszerek: a régióban az autók műszaki állapotára nézve a legpusztítóbb körülmény (a hőség után) a por és a sivatagi homok. Egy nagyon finom szemcséjű anyagról van szó, ami jó szűrők híján beleeszi magát az autók motorterébe és komoly károkat tud okozni az alkatrészekben. A GCC spec. autók erősebb, finomabb szűrőberendezésekkel vannak gyártva.
  • a kocsi hűtését szolgáló alkatrészek: szintén a sivatagi hőség miatt kiemelten fontos, hogy a motor hűtővize ne forrjon fel menet közben…
  • korrózióvédelem: a tengerpart menti városokban nagyon magas a páratartalom, ami nem tesz jót az autók fém alkatrészeinek, ezért a GCC spec. gyártású autók plusz rozsdásodás elleni védelmet kapnak.
  • jobban tartja az értékét: a fent felsoroltak miatt újraértékesítés esetén lehet fontos szempont, hogy kb. 10-15%-kal magasabb árat kaphatunk a GCC specifikációval gyártott autóért az amerikai vagy japán piacra gyártott verzióhoz képest.

Összegezve véleményem szerint, aki hosszú távú befektetésnek szánja az autót, annak érdemes rászánni a nagyobb összeget a helyi specifikáció szerint készült gyártmányokra, ugyanis ez a sivatagi-poros időjárás máshogy veszi igénybe a kocsikat műszakilag.

Időközben azt is megtudtuk több éve/évtizede itt élő emberektől (majd később tapasztaltuk is), hogy a japán autó márkák a legfelkapottabbak, mivel ezek bírják a helyi időjárási viszonyokat a legjobban. A Toyota és a Nissan márkák kb. a teljes autópiac felét uralják. A sivatagi túrákat szervező cégeknél például a legjellemzőbb márka és modell a Nissan Patrol vagy a Mitsubishi Pajero.

A legpreferáltabb szín a fehér.  Úgy tartják, hogy az autó színe sokat elmond a tulajdonos személyiségéről, ez a szín a tisztaságot és az őszinteséget szimbolizálja. Hogy ez egy újabb városi legenda-e vagy sem, azt nem tudom. De az biztos, hogy sehol máshol eddig a világon nem láttam még ennyi fehér színű autót az utakon, mint itt (az alábbi fotó jól példázza).

dubai-traffic_16a8d64d31a_medium.jpg

Forrás: https://gulfnews.com/uae/transport/traffic-snarls-spike-on-first-day-of-ramadan-in-uae-1.63776894

Amennyiben valaki új autó vásárlásában gondolkodik, akkor rengeteg opcióból választhat. Dubaj tényleg a luxus autómárkák paradicsoma. Egyes városrészekben egymást érik a Maserati, Lamborghini és Bentley szalonok. De természetesen az összes világmárka képviselteti magát, így az átlagos „földi halandó” is megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt. A szalonokban körültekintő és tájékozott személyzet vár minket teljes körű ügyintézéssel és (általában) kedvezményekkel. Új autó vásárlása esetén az esetek többségében adnak az autóhoz 3-6 év garanciát (vagy lehet kérni extraként), ami nagy segítség a szervízelési körülményeket figyelembe véve.

A használt autópiac is egy kicsit másképp néz ki, mint a Magyarországon megszokott. Itt vannak olyan használt autó kereskedések, akiknek a profilja a luxus márkák értékesítése. Dubaj egyik legnagyobb használt autópiaca, az Al Aweer a lehetőségek sorát vonultatja fel a megközelítőleg 150-200 kereskedésével és több ezer darabos kínálatával. Itt van minden, "mi szem-szájnak ingere" az amerikai izomautóktól elkezdve, a luxus sportkocsikon át a sima hétköznapi használatra való személyautókig.

Konkrét vételi szándék esetén mindent lehetőség adott helyben történő ügyintézésre a biztosítástól kezdve a hitelügyintézésig, beleértve a hivatalos engedélyeztetési procedúrát is beleértve.

 

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr9315667860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása