Dubaj magyar felirattal

A nyár 50 árnyalata

2020. május 01. 16:39 - Erikable

Sivatagi hőség, pára, porvihar és esőcsinálás

Költözés előtt állva azt az egy dolgot tudtam biztosra, hogy az időjárás kiszámítható lesz legalább, magyarul nagyon meleg lesz. Aztán időközben majdnem eltelt egy év, és rá kellett jönnöm, hogy az általam ismert meleg vagy a magyar augusztusi hőség köszönőviszonyban sincs az itt tapasztaltakkal. Arról már nem is beszélve, hogy azt végképp nem gondoltam, hogy a meleg időjárásnak ennyiféle arca lehet.

Persze, azt mindannyian tanultuk földrajzórán, hogy a sivatagi éghajlat nagy hőséggel és kevés csapadékkal jár. Enyhe telek és hosszú nyarak jellemzik. Tiszta sor. De amikor az ember ezt a saját, kontinentális éghajlathoz szokott bőrén tapasztalja, az egészen más érzés.

Az általunk ismert nyári meleg (28-32 fok) március elején/közepén kezdődik. Ez minden évben eltérő lehet. Ebben az évben a március nagyon kegyes volt, csodás nyári napokat tudhatunk magunk mögött. Az utóbbi két hétben már 34-39 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála és most már éjjel is csak 25 fok környékére tud „visszahűlni”. Ha nem ütött volna be a világjárvány és nem lenne hetek óta kijárási tilalom, már lehetett volna tengerpartozni.

climate_of_dubai_wikipedia.PNG

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Dubai

Az igazi, embert próbáló hőség július-augusztusban köszönt be. Ez az időszak az Emirátusokban a nagybetűs off season, amit szinte kizárólag beltérben lehet kibírni.

Az ország lakosságának 85%-a bevándorló és az a szokás, hogy a munkaszerződéses ajánlatba tartozik egy oda-vissza repülőjegy egy hónap fizetett vagy fizetetlen szabival, hogy mindenki haza tudjon látogatni a családjához. Ezt az egy hónapot általában augusztusra szokták időzíteni. Így mindenki, aki teheti elmenekül a hőség elől.

Szeptember vége körül kezd egy kicsit elviselhetőbbé válni a helyzet, és október végétől már újra igazi, kényelmes, nyaralós idő van.

Télen” csak pár nap van, amikor 20 fok alá csusszan a hőmérő higanyszála, de csak pár napig tart, ami egyáltalán nem vészes. Max. annyi a bibi, hogy az idő múltán az ember hőháztartása is átalakul, és ami korábban pólós időszak volt, az ilyen időben lehet, hogy már kiskabátos. Ilyenkor a kávézók és éttermek teraszán már megjelennek a hőgombák.

December és március között jellemző leginkább, hogy pár napig esik az eső, nem egybefüggően, de kicsit csapadékosabb időszak ez, vagyis talán az a megfogalmazás helytállóbb, hogy kevésbé száraz. A cloud seeding  (esőcsinálás) technikáknak köszönhetően tudnak erősíteni ezeken az esős napokon, főleg a nagyon száraz sivatag feletti részeket célozzák.  Ezt az időjárás módosító eljárást Magyarországon is alkalmazzák jellemzően jégkármentesítésre. Az Emirátusokban a vízellátás biztosítása érdekében használják kb. egy évtizede.

A klasszikus főszezon novembertől áprilisig tart. Tökéletes strandidővel, városnézésre alkalmas, hőgutamentes nyári érzettel. A május, a szeptember és az október már trükkös lehet. Ebben az időszakban már kicsit lutri, hogy elkerülhető-e a forróság.

Szóval összességében az időjárás eléggé kiszámítható, szinte folyamatosan nyár van. Ami a színesíti vagy éppen megnehezíti a hétköznapokat, az a pára és a por. Sokszor átláthatatlan ködvastagságúvá válva légi és közúti közlekedési nehézségeket okoz. Gyakran felhőréteget képez az égbolton és azt az illúziót kelti, hogy mindjárt elered az eső. A por hasonlóan a párához képes a látótávolságot negatívan befolyásolni, de leginkább a porvihar az, ami veszélyes vagy kellemetlen szituációt tud kreálni. Ezekről találtok lentebb fotókat ugyanabból a szögből fotózva.

És néha egyszerűen csak hibátlan az idő...

 

 Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr8315650492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása