Dubaj magyar felirattal

Brunch Dubajban – a fogalom, ami új értelmet nyert

2020. június 14. 20:54 - Erikable

A brunch szó klasszikus fordítás szerint villásreggelit jelent, aminek az angolszász kultúrákban nagy hagyománya van. Ez szó szerint egy délelőtt fogyasztott, bőséges főzött reggelit jelent. Viszont, ha Dubajban fizetsz be egy brunch-ra, akkor ne sonkás-tojást várj és ne délelőtti időszakban! Az emírségbeli brunch sokkal inkább hasonlít a Magyarországon elterjedt svédasztalos, „all you can eat” eseményekhez, csak ez is egy kis csavarral készül.

brunch_saffron-1062847_80_1.jpg

Brunch a Saffron-ban csak felnőtteknek

Nehéz lenne olyan embert találni a városban, aki a brunch valamilyen formáját ki ne próbálta volna már. Ez szinte egy modern tradícióvá nőtte ki magát, ami a hétvégi programok egyik fő eleme. Minden pénteken és szombaton több száz féle lehetőségből lehet választani. A legolcsóbb, pénztárcakímélő megoldásoktól elkezdve egészen a jachtos, pezsgős, kaviáros variációig mindenki megtalálhatja a maga számára megfelelőt.

Dubajban több ezer étterem található, és ezek nagytöbbsége ajánl hétvégi brunchokat. Felsorolni lehetetlen lenne, bár a helyi lapok igyekeznek legalább top 100-as listákat összeállítani, hogy ne vesszünk el teljesen a bőséges kínálatban. Emiatt neki se kezdenék a felsorolásnak, viszont csoportba szedtem őket, hogy kicsit átláthatóbbá váljon a kínálat.

Árkategória szerint:

  • pénztárcakímélő (100 dirham alatt): már különböző gyorséttermi láncok (pl. PizzaExpress), kávézók és bisztró jellegű helyek étlapjait is végig lehet enni.
  • közepes árkategória (100 és 300 dirham között): ebben az ársávban már Michelin-csillagos sztárséfek által vezetett konyhák főztjeibe is belekóstolhatunk. Ilyen például a híres brit séf, Gordon Ramsay Bread Street Kitchen nevű étterme a Pálma-szigeten, ami egy kifejezetten családbarát brunch élményt ad.
  • felső árkategória (300 dirham fölött): innentől kezdve a határ a csillagos ég. Nem túlzok, bizonyos éttermekben csomagtól, tematikától, helyszíntől függően akár több százezer forintot is ott lehet hagyni a lakomázás végén.

brunch_3traiteur_1.jpg

A világ konyhái szerint (csak a legelterjedtebbekre koncentrálva):

  • helyi, arab konyha
  • nemzetközi
  • olasz
  • brit
  • indiai
  • távol-keleti.

Annyira sokféle gasztronómiai irányzat képviselteti magát Dubajban, hogy képtelenség lenne felsorolni. De mindenképpen azt tudom mondani, hogy még a nagyon ínyencek vagy speciális igényűek is megtalálhatják a számukra legkedvezőbb éttermet a bruncholásra. A belga kávézótól elkezdve a karibi éttermen át az andalúz tapaszbárig mindenféle variáció fellelhető.

Tematika szerint:

  • klasszikus éttermi élményt adó: amit megszokhattunk bárhol a világon,
  • családbarát: a gyerekeknek külön ételekkel és programokkal készülnek, hogy a felnőttek is ki tudjanak kapcsolódni.
  • piknik-jellegű: egy klasszikus piknik (pl. húsos piték, pástétomok stb.) elemeit válogathatjuk össze a tálalóasztalokról. Ez Magyarországon nem igazán elterjedt formája az étkezésnek, ezért is lehet érdekes egyszer kipróbálni.
  • party jellegű: bizonyos éttermek olyan csomagot is ajánlanak, ami tartalmazza a korlátlan alkoholfogyasztás is. Az ilyen brunchok csak felnőtteknek szólnak és bár az ételek is rendkívüliek, de a koktélok és alkoholos italkülönlegességek is nagy teret kapnak. A nagy partyzós brunchok igazi profik a szórakoztatásban. Már napközben kezdődik a buli, DJ keveri a zenét és hivatásos táncosok hívják a vendégeket táncolni, egy igazi show társul a jó ételek mellé.

Kivételes helyek szerinti:

  • rooftop: az épületek legfelső szintjén található éttermekbe nemcsak a jó ételekért, de a csodás panorámáért is érdemes ellátogatni.
  • medencés vagy beach brunchok: ezek fürdőruhás események, valamelyik hotel medencéjénél vagy a privát tengerpartjánál kerülnek megrendezésre. Miután jól degeszre ettük magunkat, ejtőzhetünk a hűtött vízű medencékben vagy a tengerparton.
  • yacht brunch: ebben az esetben egy luxushajón költhetjük el az ebédet vagy vacsorát, ami általában kihajózik közben a nyílt vízre. (Az egyetlen amelyik már csak a kikötőben állomásozik, az az 1969-ben épített Queen Elizabeth II óceánjáró hajó, ami már „nyugdíjba vonult”. Megőrizve a csodás, autentikus hangulatát 500 szobát üzemeltetnek benne és hatalmas brunchokat szerveznek rajta.)

Ezek a csoportok persze különböző variációkban is megtalálhatóak. Általában 3-4 órás idősávokkal működnek. Van egy időablak 12:00-től kb.16:00-ig, illetve egy késő délutántól estig terjedő időablak is. A megfelelő hely kiválasztása után mindenképpen foglalni kell asztalt, a felkapottabb helyek hetekkel előre be vannak telve. 

Tényleg elképesztő a kínálat és Dubaj egyik ikonikus sajátja a bruncholás. Szóval, ha a medencéből kortyolgatnánk egy kis pezsgőt, tortából kiugró táncosokkal táncolnánk, görögdinnyéből innánk a koktélt vagy éppen a gyerekekkel gyúrnánk közösen pizzatésztát, akkor mindenre van lehetőség, csak választani kell!

 

 Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

2 komment
Címkék: programok brunch

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr2015809384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2020.06.15. 23:07:09

Angliában a brunch olyan bőséges étkezés, ami egész nap rendelhető. Azért nincs meghatározott ideje, mert mindenki akkor eszi, amikor képes kivánszorogni az ágyból és hányinger nélkül kajára nézni a pénteki buli után és azért zsíros-sós, hogy megnyugtassa a még háborgó gyomrot. Igazán kifinomult szokás.

Hórukk 2020.06.15. 23:43:41

Mo-on pedig a napi 3x brunch akár egymásba is érhet, közben pálinkával csinálunk helyet a következőnek.
süti beállítások módosítása