Dubaj magyar felirattal

The Dubai Frame – a világ legnagyobb képkerete

2020. június 10. 18:15 - Erikable

Bevallom őszintén, első hallásra elég erős ellenérzéseket váltott ki bennem ennek az épületnek a célja, értelme, mondanivalója. Nem igazán értettem a koncepciót, hogy miért is érzi valaki azt szükségesnek, hogy egy képkeret alakú épületet felhúzzon. És persze megint addig-addig hajtott a kíváncsiságom, hogy úgy döntöttem, inkább megnéztem személyesen, mielőtt túl hamar ítélkeztem volna.

dubai_frame_screen_shot_2018-01-02_at_12_05_08_pm.jpg

Fotó: https://www.archdaily.com/886425/worlds-largest-picture-frame-opens-in-dubai

2018 januárjában adták át ezt a szó szerint képkeretet mintázó épületet Dubajban, és elég gyorsan populárissá vált, az első évben egy millió látogatót fogadott. Ez a látványosság is egyike a 2020-ra tervezett világkiállításra tervezett projekteknek. 150 méter magas (emeletben mérve 48-at tesz ki) és 95 méter széles, így egyértelműen kaphatta meg a világ legnagyobbja címkét. 15 000 négyzetméter arany burkolat fedi kívülről, szintén az Expo-ra utaló mintázatban. 

A múlt – jelen – jövő idősíkjai adják a fő vonalat, ugyanis a bejáratnál egy történelmi visszatekintéssel kezd arról, hogy hogyan is alakult Dubaj városa a kezdetek óta és hogyan nőtte ki magát a világ egyik ranglistás metropoliszává. A mini időutazás után pedig egy gyorslifttel felvisznek az épület tetejére, ahol 360 fokos panoráma nyílik a városra. Itt adja meg a „képkeret koncepció” a kérdésemre választ: az egyik oldalon Dubaj óvárosát (Old Dubai) láthatjuk, a másik oldalon pedig az új, felhőkarcolókkal átszőtt városkép (New Dubai) tárul elénk. Tényleg nagyon szép! Különböző okos berendezésekkel még meg lehet tudni egy-két érdekességet a városról és magáról az épületről. A fő attrakció pedig a mozgásérzékelős okosüvegpadló, ami az emelet középső részén ad teljes betekintést, hogy mi terül el a lábunk alatt. És trükkösen tejüvegből csak akkor válik átlátszóvá, amikor rálépünk.

dubai-frame-3.jpg

Fotó: https://www.bayut.com/mybayut/dubai-frame/

Ha kinézelődtük magunkat, akkor a földszinten betekintést kaphatunk a város jövőképébe, utópisztikus elképzeléseibe, ez egy rövidke prezentáció speciális effektekkel, hanghatásokkal, de nagyon hatásos. Kifelé menet még megnézhetünk egy kisebb kiállítást magáról az épületről, a munkálatokról. Kb. egy 1,5-2 órás program és a belépőjegy ára kedvező (felnőtteknek 50 dirham, gyerekeknek 20 dirham) és ingyenes bejutást ad a Frame melletti Zabeel Parkba, ami téli szezonban mindenképpen megér egy kis sétát.

Reggel 9-től este 9-ig nyitva tart, így aki inkább az éjszakai városképre esküszik, naplemente után ezt is megtaasztalhatja. Ekkor különböző színekben szokott pompázni az ikonikus épület.

dubai_frame_faceandfigure-infographics.png

Fotó: https://www.dubaiframe.ae/en/about-us

 

 Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr6115802552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása