Dubaj magyar felirattal

Világkiállítás – Expo 2020 Dubai

2020. május 12. 18:23 - Erikable

Világkiállításokat 1851 óta rendeznek világszerte. Az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság után ez a világ 3. legfőbb gazdasági-kulturális eseménye. Így amikor 2013-ban kiderült, hogy Dubaj nyerte a 2020-as Expo rendezésének a jogát, az egész ország szó szerint örömmámorban úszott. A Burj Khalifa-ról tűzijátékot lőttek és másnapra tanítási szünetet hirdettek ki. Azóta is nagy erőkkel és hatalmas befektetésekkel építik és bővítik a várost, hogy lenyűgözzék a világot a közelgő kiállítással.

A nyitást eredetileg 2020. októberére tervezték, de sajnos az új koronavírus világjárvánnyá válása miatt, a tokiói olimpiához hasonlóan ezt a rendezvényt is el kellett határidőzni egy évvel későbbre. Nagy visszavető erővel hat egy ország gazdaságára, ha egy ilyen mértékű beruházás megtérülése kitolódik egy évvel. A gazdaságba 25 milliárd dirhamot fektettek be (ami a 2018-as éves költségvetés 43%-át jelenti). Úgyhogy a járvány okozta gazdasági visszaesést itt még ez a tényező is tetézi. Mindennek ellenére ennek a világszintű eseménynek az értékéből nem von le semmit a mostani körülmény, a helyiek nagyon bizakodóak a jövőt illetően.

A fél éven át tartó rendezvény célja, hogy összehozza a világ különböző tájairól érkező nemzeteket és technológiákat, közös gondolkodásra és alkotásra sarkallja őket a szebb és jobb jövő érdekében. A kiállítás mottója: „az elmék összekapcsolása, a jövő megteremtése”. 3 téma köré szerveződik a kiállítás, amelyek a lehetőség, a mobilitás és a fenntarthatóság.

A fentiek tudatában a szervezők igyekeztek az egész rendezvényt környezettudatosan és a fenntarthatóság jegyében megtervezni és az épületeket, infrastruktúrát ennek megfelelően kivitelezni. Így a kiállításon felhasznált anyagok 90%-át újra fogják hasznosítani és/vagy használni. Továbbá a kiállításon felgyülemlett hulladék 85%-át szintén újrahasznosítják majd, és az esemény energiaigényének 50%-át megújuló energiaforrásból fogják fedezni.

A 2020-as világkiállítás számokban:

  • 138 hektár terület,
  • 25 millió látogató fél év alatt több mint 200 országból,
  • 300 000 új munkahely megteremtése,
  • 1200 szerződéskötés közepes – és nagyvállalatokkal,
  • 192 résztvevő ország
  • 80 nemzeti pavilon,
  • több mint 200 éttermi egység (a food truck-tól a fine dining-ig),
  • 300 000 adag étel naponta,
  • fél év alatt több mint 10 000 rendezvény,
  • a metróvonal kibővítése és meghosszabbítása, hogy óránként 23 000 utas bejutását biztosítsa,
  • hotelszobaszámok 65 000-ről 100 000-re növelése.

expo2020-1-3200-x-1800.jpg

Forrás: https://www.expo2020dubai.com/  Látványterv

A fő helyszín központi eleme az Al Wasl dóm névre hallgató kupola, ami egy 360 fokos térélményt adó építészeti remekmű a 67 méteres magasságával és a 130 méteres átmérőjével. A tervezők úgy fogalmaztak, hogy ez adja majd a rendezvény „nappaliját” és ehhez a központi épülethez csatlakozik a kiállítás 3 témáját jelképező lehetőség, mobilitás és fenntarthatóság épületegyüttese.

Egy ilyen kaliberű esemény megszervezése nagy megtiszteltetés egy ország számára. Az észak-afrikai, közel-keleti régióban Dubaj az első, aki megkapta ezt a jogot, így ezt a lehetőséget még nagyobb elismerésnek könyvelik el. Viszont másik szemszögből nézve nem sokan mernek sorba állni a rendezési-szervezési jogért, mivel óriási gazdasági terhet ró az országra és sokan tartanak attól, hogy a vállalkozás deficites lesz, ahogyan erre sok olimpiát rendező város is sajnos példával szolgál.

Dubaj mégis nagyon optimista. Itt 122 milliárd dirhamos gazdaság élénkítő hatással számolnak. A központi helyszínként szolgáló ’District 2020’-ra keresztelt teljesen újonnan épített városnegyedet úgy tervezték, hogy a kiállítás befejeztével egy újabb adómentes és saját jogi feltételekkel működő szabad zónaként fog üzemelni. Az amerikai Szilikon-völgy mintájára szeretnének idevonzani új, jövőbe mutató innovációs, telekommunikációs, IT és technológiai vállalkozásokat, főként a mesterséges intelligencia, a big data és az IoT (internet of things) területén.

Az új ötletek felkarolására létrehoztak egy pályázatonként max. 100 000 dolláros támogatást adó alapot is (összesen 100 millió dollár értékben), amire a cégek online pályázhatnak. Ez teljesen egyedülálló kezdeményezés a világon. Nemcsak pénzügyi támogatást adnak a nyertes pályázóknak, hanem kapcsolatépítési lehetőséget és marketing felületet is.

Izgalmas és futurisztikus rendezvénynek ígérkezik rengeteg programmal, új technológiai fejlesztések bemutatásával, zseniális gasztronómiai újításokkal, koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal és még sorolhatnám. Ha valaki ebben az időszakban (2021. október 1. és 2022. március 31.) itt tartózkodik a városban, mindenképpen érdemes ellátogatnia! Itt egy kis ízelítő, mire számíthatunk:  

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr4515685904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása