Dubaj magyar felirattal

Burj Al Arab - Mitől lesz egy szálloda 7 csillagos?

2020. június 24. 17:23 - Erikable

Ez a hotel kétféle jelzőt szokott kapni általában a világsajtóban: a világ egyetlen 7 csillagos szállodája vagy a világ első 7 csillagos szállodája. Ezt én is így tudtam, de mivel a turizmus-vendéglátás rejtelmeibe nem igazán látok bele, így kicsit belemélyedtem a témába, hogy mitől is lehet egy hotel 7 csillagos!

burj-al-arab-saudi-823696.jpg

Fotó: Aleksandar Pasaric (pexels.com) 

Az első meglepő tény (legalábbis számomra), hogy nem létezik olyan hivatalos besorolás, hogy 7 csillagos. Ezt a jelzőt egy brit újságíró ültette be a köztudatba a Burj Al Arab megnyitóján 1999-ben, mert egyszerűen nem látta kielégítőnek az 5 csillagos kifejezést arra a luxusra és szolgáltatási színvonalra, amit ott tapasztalt.

Azóta persze a kiváló marketing szakemberek ezt a kifejezést tudatosan elkezdték használni, így mára már több ilyen címkével ellátott hotel is helyet kap a legjobb hoteleket felsorakoztató ranglistákon. Annyit érdemes tudni a hotelek besorolásával kapcsolatban, hogy nincsen világszinten elfogadott közös standard, hogy konkrétan milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy hotel bizonyos számú csillagokat kapjon. Ezt a szabályrendszert az országok önállóan állítják fel, ezért alakulhat ki az a helyzet, hogy például egy európai 3 csillagos hotel színvonalának felel meg egy távol-keleti 4 csillagos hotel színvonala. Mivel Dubaj a turizmus és a „hotelezés” egyik fellegvára, ezért itt kétség sem férhet ahhoz, hogy ami 5 csillagos, az tényleg 5 csillagos, sőt általában a szolgáltatási színvonal az Európában megszokott szint felett van. De száz szónak is egy a vége: ha az Emirátusokban egy hotel a 7 csillagos jelzőt kapja, akkor az valami nagyon extrát és kivételes luxust jelent.

A vitorlás hajóra emlékeztető épületet 1994-ben kezdték el építeni. Jobban mondva a munkálatokat nem is az épülettel, hanem az alatta elterülő mesterséges sziget felépítésével kellett kezdeni. Az alapot 230 darab 40 méteres betonoszlop tartja a homokban. 280 méterre a parttól fekszik és egy magánhídon át lehet bejutni az épületbe, vagy persze magánhelikopterrel, ha esetleg van egy elfekvőben otthon…

Önmagában az épületet 3 éven át készítették kb. 70 000 m3 beton és 9000 tonna acél felhasználásával. Az épületben található belső átrium 180 méter magasan tornyosul fölénk, ami biztosítja már belépéskor a lélegzetelállító érzést. A hotelen belül 3 gigantikus méretű akvárium is található, ez is a jellegzetes enteriőr része. A legnagyobb (984 m3) ezek közül a hotel fő éttermében található, amiben egy Michelin-csillagos sztárséf főzi az exkluzívabbnál exkluzívabb ételeket.

Több, mint 18 000 m2-en használtak 24 karátos arany borítást a különböző beltéri megoldásokban. Az egész hotel stílusa nagyon klasszikus trendet tükröz. Az épület modern kinézete ellenére belterében egyértelműen a túldíszített, arannyal, márvánnyal és bársonnyal átszőtt barokk stílust adja vissza.

Az épület 56 emeletes, amelyben 202 hotelszoba található. Ezek mind belső kétszintesek, így tulajdonképpen „csak” 28 emeletről beszélünk. A legkisebb szoba közel 170 négyzetméter, a legnagyobb királyi lakosztály pedig 780 négyzetméter. Már ezekből a számokból is látszik, hogy ez nem egy tipikus hotel. Ez a bizonyos „legkisebb” szoba két főre egy éjszakára átszámítva kb. 680 000 forintba kerül, és ebbe az árba a reggeli már nem fért bele… Ezt külön fejenként kb. 25 000 forintért kérhetjük.

Ha mégsem sikerül magánhelikopterrel a hotelhez eljutni, akkor se kell pánikba esni, ugyanis a hotel szolgáltatásai azzal indulnak, hogy a reptéri transzfert biztosító valamelyik Rolls Royce Phantom felkapja a kedves vendégeket a reptéren. A belépésnél kiemelt figyelmet és üdvözlő koktélt és frissítőt kapnak a vendégek. A későbbiekben saját, dedikált komornyik gondoskodik a vendégek kényelméről, a szobákban mindig vár valamilyen apró figyelmesség: édesség, snack, gyümölcskosár bekészítés stb. Egy vendégre 6 fő kiszolgálószemélyzet jut, akik lesik a vendégek minden kívánságát.

És nem is sorolnám tovább a luxus kiszolgálást biztosító példákat, a lényeg, hogy tényleg egy egészen exkluzív szállodáról van szó, amit csak egy nagyon vékony fogyasztói réteg tud megfizetni. Akit jobban érdekelnek a részletek, találnak egy kis videót alább angolul. A legtöbb vendégük befolyásos politikai vagy gazdasági szereplő vagy éppen egy-egy közismert személy. Régiós szinten pedig különböző királyi családtagok látogatják szívesen a méltán híres hotelt.

 

 Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

1 komment
Címkék: turizmus luxus

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr6915913220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butyko 2020.09.05. 00:47:13

Szép írás. De "Michelin-csillagos sztárséf főz " ez nem létezik. A Michelin csillagot az étterem kapja,nem a szakács vagy a személyzet. Lehet,hogy a szakács korábban olyan étteremben dolgozott,ami Michelin csillagos volt,de személy szerint ő nem az.
süti beállítások módosítása