Dubaj magyar felirattal

Dubai Miracle Garden – Csodakert a sivatagban

2020. június 22. 19:23 - Erikable

Ez a látnivaló egy kontinentális éghajlathoz szokott szemnek nem igazán nagy fogás. Nekem az volt a benyomásom elsőre, hogy olyan, mint a mi debreceni virágkarneválunk, csak ezek a virágszoborok nem változtatják a helyüket. Az a faktor teszi igazán különlegessé ezt a helyet, hogy ilyen környezeti tényezők mellett tényleg nagy kihívás egy ekkora virágoskertet életben tartani.

miracle_garden_5.jpg

Fotó: https://www.dubaimiraclegarden.com/

A látványosság 2013-ban nyitotta meg kapuit, azóta minden téli szezonban november közepétől május közepéig (az épp aktuális hőmérséklettől függően) látogatható. A 72 000 négyzetméteres területen kb. 150 millió tő virág kap helyet a különböző installációkban. Üde színfoltja a sivatagos környezetnek. Akik jól informáltak Dubajjal kapcsolatban, azok már tudják, hogy szinte nem létezik turista látványosság a városban Guiness rekord nélkül. Természetesen ennek a helynek is sikerült bekerülnie a nagy könyvbe több installációval is, ilyen például az Airbus A380-as utasszállító repülőgépet formázó, életnagyságú virágszobor.

Az hozzátartozik a történethez, hogy sokszor megkapja kritikaként ez a hely, hogy elég sok a műanyag kreálmány, ami nem mindig ízléses vagy éppen értelmezhető. De ezt a dolgot úgy kell nézni, hogy ez tipikus példája a kulturrelativizmusnak! Ezek a vélemények európai emberektől származnak, ahol sokkal inkább a letisztultabb formavilág, a természeteshez való visszatérés, kifinomultság stb. trendek a jellemzőek. Ebben a régióban más minősül szépnek, és véleményem szerint ezért van az, hogy belefuthatunk egy-két olyan műremekbe, amit nem igazán tudunk hova tenni. Hozzáteszem, hogy vannak igazán szép részek is a kertben (mármint a mi értékítéletünk szerint szépek), ebből is érződik, hogy igyekeznek az egyensúlyt megtartani, hogy minden ideérkező nemzet megtalálja a maga számára tetszetőset. 

Fotó: https://www.dubaimiraclegarden.com/

Mindenesetre a látogatószám (évi 1,5 millió) azt mutatja, hogy ez egy kedvelt desztináció. Mi is el szoktunk látogatni néha erre a helyre, ha már nagyon hiányzik a zöld természet közelsége. Persze nem adja vissza azt, amikor az ember lánya egy csodaszép réten vagy erdőben sétál, de mivel ilyen itt természetes körülmények között nem létezik, így azért vagyok hálás, hogy legalább van valami alternatíva (ha még mesterséges beavatkozással is) és nem egy épületben kell sétálgatnom.

A gyerekeket is jól leköti ez a program. A sokféle mesefigura virágszobor, a minivárak és egyéb installációk hívogatóak számukra, mert lehet fel-alá szaladgálni. Ezenkívül szabadtéri játszóház és trambulinpark is segít szórakoztató a kicsiket. Egyébként az itt lakók között nagyon közkedvelt hétvégi program, főleg a dél-ázsiai népeknél vált ki nagy tetszést és sok emirátusi arab családdal is össze lehet futni.

A helyszínen nemrégiben nyílt egy plusz egység is: a Butterfly Garden, ahol 26 fajból összesen kb. 15 ezer pillangó repdes virágról virágra. Erre a helyre a belépőjegyet külön kell megváltani. (Mindkét helyre 55 dirham a felnőtt belépő ára, ami helyi viszonylatban kedvező ár).

Nagyjából 30 féle étterem, kávézó és fagyizó várja a vendégeket, és nagyon sokféle pihenő rész van kialakítva, a függőágyaktól kezdve a lugasokon át. Így sokan egy piknikezéssel egybekötve töltik a délutánt a virágok között.  Téli időszakban - amikor jó érzés kint lenni a szabadban - minden itt lakó keresi a lehetőséget egy kis szabadtéri programra. Egynek mindenképpen jó!

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr9915907688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása