Dubaj magyar felirattal

5+1 dolog, ami olcsóbb Dubajban, mint Magyarországon

2020. április 28. 17:23 - Erikable

Az itteni magas árszínvonalról már több írás született eddig, mint égen a csillag. Dubaj a drágább világvárosok közé tartozik, egy bevándorló család költségeit figyelembe véve. Fun fact a városi legendákkal kapcsolatban, hogy az Economist Intelligent Units’s által elkészített felmérés szerint  - Worldwide Cost of Living 2020 - még a top 10-ben sincs benne a város. Tehát drága, de nem drágább, mint Szingapúr vagy Párizs. Tényleg minden relatív.

Viszont meglepő módon van pár piaci szegmens a városban, amiben nagyon is versenyképes árakkal operálnak a kereskedők. Azt nyilván hozzá kell tenni, hogy itt csak nemrég vezették be az ÁFA-t 5%-os kulccsal, hogy szoktassák a lakosságot a közös teherviselés gondolatához. Ez kapásból majdnem ¼-ével csökkenti az árakat a magyar viszonylatokhoz képest.

1. Műszaki cikkek, szórakoztató elektronika

Főként azoknak nagyon jó hír ez, akik hosszútávon terveznek Dubajban és egy komplett lakást kell berendezniük. Mivel az albérletek többsége bútorozatlan (a konyhai eszközöket is a bérlőnek kell biztosítani), ahogy arról már korábban írtam, így ezen a fronton jelentős összegeket lehet megtakarítani.

Sokan a turisták közül is üres bőrönddel jönnek ide, mert a szórakoztató elektronikai cikkek esetében is kedvező árakkal lehet találkozni. Kb. 10-25 %-kal alacsonyabb árakkal lehet kalkulálni okostelefon, fülhallgató, tablet, laptop stb. kategóriában. Példaként: iPhone márkabolt adatokat hasonlítottam össze 128 GB-os iPhone 11-es készülék esetében kb. 41 000 Ft az árkülönbség.

2. Autók

Dubajban kivételesen jó és fejlett az úthálózat, az autóárak kedvező szinten mozognak legyen szó használtról vagy újról. Ezeknek köszönhetően több mint 3,5 - 4 millió autó van regisztrálva a városban. A kínálat ennek megfelelően széles és elég jól versenyzett. Új és használt kategóriában is számolhatunk nyugodtan kb. 25-35%-os differenciával. (Ha kivonjuk az egyenletből a magas ÁFA-kulcsot és a regisztrációs adót, akkor kb. ott is vagyunk).

toyota-offer.jpg

2019-es promóció a Toyota-nál

3. Üzemanyag

Az Arab Emírségekben jellemzően benzines a gépkocsiállomány, így dízel nagyon ritkán fordul elő. Jelenleg a benzin 2,04 – 2,24 dirham/liter között mozog, benzinkútja és benzintípusa válogatja. Most nagyon alacsony szinten van az ára az olajválság miatt, de kb. egy évvel ezelőtt is csak 2,4 dirham körül mozgott litere.

4. Tömegközlekedés

A tömegközlekedés (beleértve a taxizást is) nagyon jó áron operál. A Németországban (is) használt zónás árképzési rendszert használják. 7 zónára van osztva a város, és 1-1 zónában 3 dirhamért utazhatunk, a zónaáthaladások nem arányosan vannak számolva, hanem csökkenő tendenciával. Az első vásárlásnál sorszámmal ellátott plasztik kártyát kapunk, amire újra és újra tölthetünk pénzt (ez egy környezetbarát és a használata automatizált, nem emberi munkaerőigényes). A kicsekkolásnál mindig mutatja az aktuális egyenleget. Vannak 1, illetve 7 napos korlátlan használtot biztosító papír alapú kártyák is (főként a turisták részesítik előnyben), ezeknek az ára 20 dirhamtól kezdődik. (Erről a témáról bővebben itt találtok infót.)

5. Luxus divatmárkák

Vannak, akik csak shoping körutat látnak egy dubaji nyaralásban, amivel nincs is semmi baj. Kinek a pap, kinek a paplan. Nem vagyunk egyformák. Azt viszont be kell vallani, hogy a nagyobb plázák tényleg dugig vannak a világ luxus divatmárkáival, sőt az outletekben is előfordul 1-1 Burberry vagy Dolce&Gabbana, ami magyar szemmel nézve valami hihetetlen. A Dubai Mall-ban van egy komplett szárny, a Fashion Avenue, ahol ezeket az üzleteket végig lehet látogatni. Az alap árfekvés is kicsit alacsonyabb szinten mozog, mint Európában, de az még inkább jellemzőbb, hogy sok az akció és az ilyen-olyan árengedmény.

5+1: itt érdemes kivárni az akciókat!

Évente többször vannak nagy akciósorozatok, amik keretein belül tényleges, 50-90%-os árengedményeket vagy mennyiségi csomagot (buy2get4) ajánlanak és még árukészlet is van!  Egy éven belül legalább 4 alkalommal vannak óriási, többnapos „shopping ünnepek”. Ezeket sikerült teljesen amerikai feelingre átültetniük. Brutális vásárlásösztönzés megy a marketing összes íratlan és írásos fogásával. Úgyhogy, ha az a cél, hogy az üres bőröndöt turistaként megtöltve vigyük haza, vagy itt élőként szükség van egy nagyobb méretű bevásárlásra, vagy műszaki cikk cserére, akkor érdemes kivárni ezeket az időszakokat.

 dsf-g2.jpg

 Dubai Shopping Festival promóció

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr3315646028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

46,52% 2020.04.29. 01:14:42

1 dirham jelenleg kb. 90ft.

Örömhernyó 2020.04.29. 06:03:21

@46,52%: Jelenleg itt Ázsiában is 200 forint alatt van a 95-ös benzin ára. Rendesen 270-280 forintnyi helyi pénz. Pedig itt egy csepp olaj sincs a föld alatt. Tehát az üzemanyagárak jórészt az adók miatt magasak Magyarországon.

Erikable 2020.04.29. 08:56:35

@46,52%: igen, most ennyi. Egy éve meg 75-82 forint között mozgott. A gyenge forint miatt jobbnak láttam dirhamban megadni az árakat.

Facelessbook · www.dont.think.so 2020.04.29. 11:58:57

Lehet, hogy olcsobbak az autok, de a biztositas eleg draga. A javitas szinten. Es azzal is szamolni kell, hogy nagyon nehez ugy abszolvalni egy evet, hogy semmilyen buntetest ne kapjon az ember (rendorsegtol, parkolasert, stb...), amik szinten nem olcsok. Ezen kivul ha az ember sokat autozik, a Salik dijak igencsak megemelik az egy kilometerre vetett koltsegeket. Valamint az allandosult, egyre nagyobb dugok, es a rengeteg gyalazatos vezetesi kulturaval rendelkezo autos is igencsak megkeseritik a jarmuvel kozlekedok eletet.
süti beállítások módosítása