Dubaj magyar felirattal

Mennyire jó a közbiztonság Dubajban?

2020. június 08. 18:45 - Erikable

Elérhető a neten egy csomó felmérés eredménye ebben a kérdéskörben. Vannak elfogultak, elfogulatlanok, különböző súlyok alapján mértek stb. Mégis amikor az embereket megkérdezik, hogy milyennek érzik a városuk közbiztonságát, mindenki a világ legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dolgaira gondol. Itt az a helyzet, hogy nyugodtan ott hagyhatod az autódat járó motorral a parkolóban, senki nem fog beleülni és elvinni egy körre. Ez elég jól példázza a közbiztonság fokát Dubajban.Én most erről a hétköznapi oldalról szeretném megközelíteni a témát, az alábbiakban összegyűjtöttem pár példát, hogy hogyan éljük meg a mindennapokat.

Sokszor megkérdezik, hogy merek-e sétálni egyedül az utcán nőként, főleg esténként. Teljesen egyértelmű igen a válasz. Biztosan van ebben a városban is 1-2 olyan kerület, ahol nem szívesen andalognék egyedül, de eddig még nem jártam ilyen helyen. Eddig (lekopogom) semmilyen atrocitás nem ért. Korábban sokat tömegközlekedtem, akkor se ütköztem semmilyen jellegű problémába.

Az egyik barátnőm még Pesten folyton rám szólt (annyira szerettem ezért!), ha a villamoson vagy a metrón a táskámat szanaszét nyílva lóbáltam, hogy nehogy kiemeljenek belőle 1-2 dolgot, amíg nem figyelek, itt emiatt nem kell aggódni.

Sokszor látom azt is, hogy a rollerek, bicajok lezáratlanul sorakoznak a metrómegállóknál vagy éppen a konditerem előtt. Ezek a dolgok nagyon megnyugtatóak. (Ezt a frontot árgus szemekkel figyelem, mert még Kecskeméten lábra kelt anno a lezárt bicajom fényes nappal egy bolt elől és azóta se felejtem a sztorit…)

Teljesen megszokott dolog az is, hogy amikor az ember beül egy kávézóba vagy étterembe, és meg kell látogatnia a mellékhelyiséget, akkor mindent otthagy az asztalánál vagy az asztalon. Pont a múlt héten sétáltam el egy bevásárlóközpontban lévő kávézó külső asztala mellett, ahol éppen akkor senki nem tartózkodott, de a laptoptól elkezdve a külső telefontöltőn át a mobiltelefonig minden ott volt az asztalon. Senki nem nyúl hozzá. Egyszer még a kezdetek kezdetén a Dubai Mall (ez egy elképesztően forgalmas hely) egyik mosdójában felejtettem a mobilomat és csak háromnegyed órával később vettem észre. Már jött felém a takarítónő, amikor beléptem a helyiségbe, hogy ezt itt felejtettem. Alig győztem hálálkodni neki! Ezt a szituációt otthon valahogy nem így képzelem el….

Strandokon se kell aggódni, hogy lábra kelnek a holmijaink. Még az extra védelmet jelentő, „törölközővel eltakarós” biztonsági intézkedés se szükséges, pedig ez egy mesteri szintre fejlesztett magyar találmány.

Sőt, továbbmegyek! Amikor beköszönt a nagy meleg, akkor sokan hagynak autókat a mélygarázsokban, szabadtéri parkolókban üresen, járó motorral, hogy amíg a kedves tulaj beugrik a boltba egy flakon tejért, addig ne melegedjen fel a kocsi újra a pokoli hőségben. A legelső ilyen észrevételem egy pláza parkolójában volt: egy vadonatúj Porsche Cayenne volt járó motorral otthagyva üresen. Alig hittem a szememnek! Aztán már az utcán is többször tapasztaltam ugyanezt, amikor rájöttem, hogy ez egy bevett szokás itt. Persze, ez felvet egy csomó környezetvédelmi, tudatossági kérdést, tiszta sor. De maga a tény, hogy ezt meglehet tenni, szerintem elképesztő.

Amikor lakásnézőben voltunk az ideérkezésünkkor, akkor több olyan lakást néztünk meg, ahová nem kísért el az ingatlanos, csak mondta, hogy nyugodtan menjünk be, nyitva lesz az ajtó (ez a teljesen berendezettekre is vonatkozik). Annyi volt a feladat, hogy a biztonsági szolgálatnál le kellett jelentkeznünk, hogy jöttünk lakást nézni.

Szóval sem turistaként, sem itt lakóként nem kell tartani túl nagy veszélyektől. Persze, itt is van bűnözés, de a ráta a legalacsonyabb szinten mozog a Közel-Kelet országaihoz viszonyítva, és világviszonylatban is kimagasló a mutatószám a biztonságot tekintve. A 2021-es évre az az állami cél, hogy a világranglistán dobogós helyet szerezzen az ország ebben a kategóriában. Ehhez komoly okosmegoldásokat, kiforrott megfigyelőrendszereket és felkészült, képzett rendőrállományt alkalmaznak.  

Ez nemcsak jótékony célkitűzés. Dubaj városának az egyik legfőbb gazdasági bevételét a turizmus adja, és fontos, hogy a turisták szeressenek itt lenni és biztonságban érezzék magukat. Másrészt pedig, a munkaerő idecsábításában is nagy szerepet játszik ez a tényező, mert hiába a szép tengerpart, meg a csillogó toronyházak, ha az ember nem érzi magát biztonságban.

Személy szerint az a tapasztalatunk, hogy a város nagyon biztonságos. Egyre kevésbé figyelek már oda arra, hogy bezárom-e magam után a bejárati ajtót (valamikor úgy felejtem éjszakára is…). A kocsi anyósülésén szemrebbenés nélkül otthagyom a pénztárcámat meg a laptopot. Egyre kevésbé aggódom már amiatt, hogy valaminek itt-ott lába kél. Tudom-tudom, figyelni kellene attól még rá, hogy eddig semmi gond nem történt, igyekszem. De az ember elkényelmesedik egy idő után, és ez most ebben az esetben jót jelent.

 

 Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr7515755218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alalala 2020.06.09. 17:32:55

A szigorú törvények csodára képesek :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.06.09. 18:55:35

Görögországban is a strandon hagyhattuk a cuccainkat,amíg elmentünk kajálni.

kolomparlole1114 2020.06.09. 19:14:37

Ott már az egész fidesz kéz nélkül koldulna az utcán...

kolomparlole1114 2020.06.09. 19:15:15

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Pesten is kint hagyhatod,c sak nem lesz meg mire visszamész.

morph on deer 2020.06.09. 22:07:07

@alalala:
Aztán még van egy olyan érdekes jelenség is, hogy az ember nem viszi el azt, ami nem az övé, akkor sem, ha őrizetlen, és egyébként meg tudná tenni.
És nem azért, mert büntetik, hanem azért, mert az úgy van rendjén, úgy normális.
Komolyan!

alalala 2020.06.10. 07:45:43

@morph on deer: kétségtelen, hogy a kettő együtt még nagyobb csodára képes :P

Digitális Dzsihád 2020.06.10. 10:02:33

Emlékszem még én is a gyerekkoromból ilyesmire. 1980-ban a SZOT üdülő parkolójában ott állt a kocsink és amikor ki akartam venni valami játékomat a kalaptartóról, simán odamentem, kinyitottam az ajtót és kivettem. A kocsi nem volt bezárva - és nem lopták el! Jó volt, mert nem kellett felhajtanom apámat a kocsikulcsért. Szóval ez jó volt. Van saját emlékem arról az időről és hiányzik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.06.10. 18:19:01

@kolomparlole1114: De odakint teljesült az a kritérium,hogy visszatértünkkor meg legyen hiánytalanul a cuccunk!:))
süti beállítások módosítása