Dubaj magyar felirattal

Dubai Opera: a város egyik kulturális központja

2020. június 01. 19:33 - Erikable

Eléggé elterjedt tévhit, hogy Dubaj csak az üres csillogásról meg az értelmetlen pénzköltésről szól. Egyébként lehet, hogy ha csak pár napra jön ide valaki egy gyors terepszemlére, akkor tényleg csak ennyi megy át a városból, de ennél jóval több van benne (szerencsére!). Azok számára, akik itt élnek életvitelszerűen, ugyanis elég gyorsan unalmassá válnak a plázák meg a shoppingolás. Azt tapasztalom, hogy sokaknak van igénye egy kis kulturális kalandra, művelődésre, jó koncertekre, és erre a célra tökéletesen alkalmas hely a Dubai Opera.

2012-ben jelentették be, hogy meg fogják építeni, és 2016. augusztus 31-én megnyitotta kapuit a híres, nemzetközileg elismert, spanyol származású Placido Domingo előadásával.

A Dubai Opera homlokzata egy hagyományos, a régióban használatos latin-vitorlás hajó mását adja vissza Janus Rostock tervei alapján. A művészeti központ tetőteraszán pedig található egy étterem, ami a Burj Khalifára néz.

Az épület egy 2000 férőhelyes, többféleképpen variálható és átalakítható belső térrel rendelkezik, ami nemcsak operaelőadásoknak ad otthont, hanem klasszikus színdaraboknak, balettelőadásoknak, koncerteknek is teret biztosít. A hidraulikus emelőknek és speciális üléseknek köszönhetően a 2000 ülőhelyből 900-at át tudnak helyezni és az így felszabadult hely esküvők, kiállítások, gálák vagy akár divatshow-k helyszíneként is szolgálatot tud tenni.

Akik kíváncsiak az építészeti háttérre vagy bekukkantanának a színfalak mögé, azoknak van lehetősége erre is egy vezetett túra keretében. A túra lehetőségekből többféle variáció létezik, a leghosszabb, minden részletre kiterjedő össze van kötve egy reggelivel, ami a Burj Khalifa 122. emeletén található éttermében fogyaszthatunk el.

Az első szezont Bizet Gyöngyhalászok című operája és a legendás tenor, José Carreras vitte. 2016 októberében lépett fel az Emírségek egyik operaénekese, Hussain Al Jassmi, aki a régióban egy elismert előadóművész.

Ezenkívül az azóta eltelt években több, nemzetközileg ismert színmű került itt előadásra, mint a Nyomorultak, Az operaház fantomja vagy akár Shakespeare Othello-ja. A mostani szezonra volt tervezve többek között Richard Claydermann, zongoraművész előadása, az új vonalból pedig például Khaled Hosseini Papírsárkányok cím bestsellerének színpadra szánt verziója.

Így meglehetősen színes palettából lehet válogatni annak ellenére is, hogy az ilyen szintű kulturális életnek nem igazán van hagyománya a városban. Igen, tudom, ez azért nem olyan, mintha Párizsban vagy Londonban járnánk a színházakat és operákat, de mindenféle műfajból van egy kis ízelítő, ami színesíti az ittlétünket!

 

 

 Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr6215733650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása