Dubaj magyar felirattal

Ramadán, a muszlim böjtölés hónapja

2020. május 14. 19:58 - Erikable

A ramadán az iszlám holdnaptár 9. hónapja, ami egy napkeltétől naplementéig tartó böjtölési időszakot jelent minden hithű muszlim vallású ember számára világszerte. A ramadán kötelező betartása az iszlám hit 5 alappillérének egyike. Ebben a hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az akaratát, és ennek a hónapnak a 27. napján adta át az égből a Koránt. A hit szerint a pokol kapui ebben az időszakban zárva vannak, a démonok meg vannak láncolva, így ez a hónap a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.

A Szent Hónap kezdetét a Hold állásához igazítják, és általában egy hónappal a kezdés előtt jelentik be hivatalosan az erre hivatott személyek Mekkában, az iszlám legszentebb városában. A hossza 29-30 nap között mozog, a ramadán végét szintén ugyanezzel a módszerrel állapítják meg. Ebben az évben április 23-tól május 23-ig tart.

Földrajzi helytől függetlenül ez a böjtölési időszak minden vallást gyakorló muszlim ember kötelessége. Kivételt ez alól a betegek, a 14 év alatti gyermekek, a várandós és szoptatós anyukák és az utazók képeznek. Az utazó muszlimok automatikusan meghosszabbítják a böjtölés periódusát az utazással töltött napok számával. A szigorú szabályok szerint nem csupán az ételről kell lemondani ramadán alatt, hanem tartózkodniuk kell a dohányzástól, szexuális kapcsolattól, folyadék fogyasztástól, dühtől és bármilyen agresszív megnyilvánulástól. Ezt a periódust átszövi egy vallásos elmélyülés is, meghatározott rend szerint imádkoznak naponta, ellátogatnak a mecsetekbe és tanulmányozzák a Koránt. A muszlim vallásúak úgy hiszik, hogy ez az időszak megtanítja őket az önkontrollra, fegyelmezettségre, empátiára és az áldozathozatal fontosságára.

Fontos eleme a ramadánnak az adományozás is, ami minden muszlim embernek kötelező tevékenység („aki legalább egy napi élelemmel bír”). A böjtölési időszak leteltével hatalmas ünneplésbe és lakomába fognak és szeretetük jeléül adakoznak a rászorulóknak (pl. ruha, étel vagy pénz formájában).

ramadan_kareem_bayut.jpg

Forrás: https://www.bayut.com

Ramadan Kareem - Ezzel köszöntik egymást a helyiek. Annyit tesz: boldog ramadánt!

A különböző arab nemzetiségű, muszlim vallásgyakorló országok különbözőképpen járnak el azokkal szemben, akik nem tisztelik a Szent Hónapot. Egyiptomban például tilos az alkoholos italok értékesítése ebben az időszakban. Kuvaitban pénzbüntetés jár a napközbeni nyilvános helyen történő evés-ivásért. Szaúd-Arábiában a helyiek börtönbüntetéssel is számolhatnak a böjt megszegéséért, a nem muszlim bevándorlókat pedig deportálhatják is az országból. Malajziában is letartóztathatják a böjtöt megszegőket. Az Egyesült Arab Emírségekben hivatalosan szociális munkára kötelezhetnek a ramadán nyilvánvaló megsértéséért, ez a különböző emírségekben változóan van kezelve.

Dubajban szerencsére ennyire nem szigorúak, de (szerintem minden joggal) azt elvárják, hogy tartsuk tiszteletben az ő Szent Hónapjukat és az azzal járó szokásokhoz igazodjunk. A túl nagy kihágást itt sem tolerálják.

Minden szórakoztató és bevásárló egység, étterem változó nyitvatartással működik: általában később nyitnak, és később zárnak, hogy naplemente után a böjtölők ki tudjanak mozdulni. A nem muszlim vendégeket az éttermekben és kávézókban ugyanúgy kiszolgálják. Annyi a különbség, hogy minden étkezésre hívatott üzleti egységnek meg kell oldania, hogy ne lehessen belátni az utcáról, zárt térben közlekedő folyosóról a helyszínre. Ezt általában paravánokkal vagy rolókkal oldják meg.

etterem.jpg

kavezo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy étterem függönyökkel, egy kávézó paravánokkal oldotta meg, hogy ne zavarja a böjtölőket

Ramadan etikett, amire érdemes figyelni Dubajban:

  • nyilvános helyen kerüljük az evést (a rágózás is ide tartozik), a folyadék fogyasztását és a dohányzást,
  • a szeretet kinyilvánítását mellőzzük a közösségi tereken (pl. puszi, ölelés),
  • az agresszív magatartás kerülendő (szerintem ez egyébként is célravezető mindenhol és minden időben),
  • ne hallgassunk hangosan zenét nyilvános helyen, használjunk fülhallgatót,
  • tiszteletteljesen öltözködjünk (férfiak kerüljék az ujjatlan felsőket, a hölgyek szintén vállat eltakaró öltözetet viseljenek és kerüljék a miniszoknyát),
  • ha valamivel megkínálnak, udvariasan fogadjuk el.

Úgy gondolom, hogy ez nem olyan borzasztó nagy elvárás, ha egy másik kultúrában próbálunk érvényesülni. Tavaly éppen a ramadán utolsó két hetére érkeztünk Dubajba, így ez volt az első benyomásom a városról. Egyáltalán nem éreztem úgy, hogy extrém módon be lennénk korlátozva. Szerintem ezek egy kis toleranciával könnyen betartható elvárások.

A helyi munka törvénykönyve az állami szektorban dolgozókra vonatkoztatva a ramadán idejére 2 órával megrövidíti a napi munkaidőt, ezt az utóbbi időben egyre inkább kiterjesztik a magán szektor dolgozóira is attól függetlenül, hogy valaki vallásgyakorló-e vagy sem. Most jelentették be, hogy a böjtöt követő 3 nap (Eid Al Fitr) pedig már minden munkavállaló számára fizetett ünnep lesz 2020-ban.

A fent felsoroltak miatt kívülállóként is lehet kicsit érezni, hogy kissé belassul az élet a városban ilyenkor. A böjt és a meleg miatt főleg a Szent Hónap végének közeledtével egyre fáradékonyabbak az emberek, de úgy érzem, hogy türelmesen és megértően kezelik ezt.

Ez az időszak a helyiek karácsonya, és ezt lehet érezni mindenhol a városban. A plázák, a magánházak, lakások ki és fel vannak díszítve, árengedmények sorozatát jelentik be ilyenkor a szolgáltató és kereskedők, és heteken át tartó akciókkal bombáznak a sarki kávézótól elkezdve a bútor üzletig mindenhol.

A majd’ egy hónapon át tartó böjtidőszak a három napos Eid Al Fitr-rel zárul, amikor közös ünneplésbe fog mindenki. Az első napon általában családi és baráti körben ünnepelnek, majd a rá következő 2 napban az egész város útnak indul és fesztivál hangulatba csap át. Izgalmas élő zenés show-k, hagyományos táncos előadások, tradicionális ételek várják a város különböző helyein az ünnepelni vágyókat. Ebben az évben mindenhol rendhagyóan telik a ramadán és az Eid is más lesz, mint szokott lenni. Bár a vírushelyzet miatti korlátozásokon valamennyit már enyhítettek, még így is szűkebb tér van/lesz mindenre, pl. a mecsetek még mindig zárva vannak, és minimális kapacitással indult újra az élet a városban. De mindenki nagyon optimista és ez jó szemlélet az újrakezdésre!

eid-fireworks2.jpg

Forrás: https://www.khaleejtimes.com

2019-as tűzijáték Festival City városrészben

 

 

 Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is!  

Szólj hozzá!
Címkék: ünnep ramadan

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr3015692598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása