Dubaj magyar felirattal

Amerikai életérzés Dubajban

2020. április 30. 15:27 - Erikable

Az Egyesült Arab Emírségek és az Amerikai Egyesült Államok jó diplomáciai kapcsolatot ápol évtizedek óta. Ennek a hátterében természetesen sok befolyásoló tényező és különböző gazdasági-politikai érdekek állnak. (A részletekbe nem mennék bele, ki így gondolja, ki úgy.)

Az USA iránti elköteleződés és a kultúrájuk iránti rajongás nagyon erőteljesen érződik az egész országon, és Dubajban ez a hatás még erőteljesebben tapasztalható.

Felhőkarcolók, toronyházak

A városban nagyon sok magas épület található. Felhőkarcolónak számítanak az általánosan elfogadott megközelítés szerint a 40-nél több emelettel és 150 méternél magasabb épületek. A toronyház címkét pedig az ennél a 150 méteres magasságnál kisebb épületek kapják meg. Mindkét kategóriából akad bőven a városban. Egészen futurisztikus látvány az én alföldi síksághoz szokott szememnek. Nem azt mondom, hogy össze lehet hasonlítani egy többszázéves sikátoros olasz városka szépségével vagy egy budapesti 120 éves ház történetével, mert nem. Ez a dolog máshogy különleges. Ilyen egy nyüzsgő, zsúfolt, dinamikus metropolisz a világ minden táján.

aerial-view-of-city-lit-up-at-night-325193.jpg

Aleksandar Pasaric fotója a Pexels oldaláról

Úthálózat

Az úthálózat nagyon fejlett és modern, az utak jó minőségűek (bár ilyen időjárás mellett egyszerűbb jó utat építeni, főleg, ha nincs kispórolva belőle az alapanyag). 5 nagyobb autópálya, autóút szeli át a várost. A legnagyobb forgalmat bonyolító ezek közül a Sheikh Zayed Road, ami egy 2x6 sávos autópálya, ami a fel-és lehajtósávok miatt sok helyen 8 sávossá bővül. Általában az alsórendűbb utak is többsávosok. A rengeteg felüljárónak köszönhetően igazi labirintusnak éreztem az első pár alkalommal. Persze, nem egy Hong Kong vagy New York méretű városról van szó, de így is időbe telik felvenni a vezetési ritmust.

dubai-infrastructure.jpg

Fotó: https://meconstructionnews.com/

Nagy benzinfalók

Minden hiedelem ellenére a legkedveltebb modelltípus kocsifronton az SUV Dubajban, ami az Egyesült Államokra is jellemző. Minél nagyobb, annál jobb… Legalábbis itt ez a módi. Egyfajta státuszszimbólum. A méretek érzékeltetésére egy vicces és beszédes példa, amikor egy parkolóban egy Audi Q7-est kicsinek érzékeltem a többi kocsi között. Közelebb sétálva láttam csak, hogy mivel van dolgom, kissé ledöbbentem... A városi terepjárókon belül is a nagyobb modelleket választják, ha tehetik és minél nagyobb motorral. Ha már nagy motor, akkor sportkocsi… Azért a városi legendáknak is van alapja, akadnak bőven luxus sportautók is az utakon. A 120 km/h-s szabályozás és kemény pénzbüntetések mellett még nem igazán sikerült megtalálnom ebben a rációt, de nem is az én tisztem ez.

Marketing

A marketing nagy mesterei köztudottan az államokbeliek. Egyszerűen zseniális, amit ezen a területen elértek! Az én ízlésem szerint is nagyon sok és túlzó, de egy 330 milliós piacon igazoltan működik évtizedek óta! Ezt az amerikai "nyomulós" marketing szemléletet is lehet érezni Dubajban. A hatalmas leárazások, terméktársítások, nagy kiszerelések, kuponok tömkelegével lehet találkozni. A személyes „kedvencem” a vásárlásösztönzésnek az a példája, amikor az élelmiszerboltban történő vásárlás után kapott nyugta hátoldalán gyorsétterembe szóló kuponok találhatóak! Elképesztő…

Ételek

Mivel az ország majdnem mindenféle élelmiszertípusból importra szorul, így a kereslet igényeinek megfelelően nagyon sokféle amerikai termék is megtalálható a polcokon. Ezért sok cukrozott, instant, mirelit stb. élelmiszerrel találkozni. Viszont szerencsére igyekeznek az európai igényeket is kielégíteni, így hosszas keresgélés után találtam cukrozatlan növényi tejet és gyümölcslevet, illetve nem édes kenyérféléket is.

Kedvesség

Az USA-ban a kedvesség, udvariasság alapkészletbe tartozik mindenféle szolgáltatói területen. Ez nagy örömömre itt sincs másként! Mindegy, hogy benzinkúton vagyok, gyógyszertárban vagy épp a halpiacon, mindenhol nagyon kedves a kiszolgáló személyzet. Mosolyognak, köszönnek, szólnak pár kedves szót, ami olyan jó élmény! Tudom, hogy valahol ez a kedvesség a feladatkörükbe tartozik. Ha még sokan úgy is gondolják, hogy ez mű, akkor is, nem jobb érzés úgy távozni egy kasszától vagy a hivatalból ügyintézés után, hogy mosoly van az arcodon?

_kedvesneklennimeno.png

És a ráadás: mindenki „Hölgyem/Uramozik”

Nyilván ez az angol nyelv helyi dominanciájából ered az Emírségekben, ami keveredik a magas színvonalú kiszolgálás hagyományával, de ezt időbe telik megszokni. Korábban is használtam az angol nyelvet a munkám miatt, de sosem használtam a Sir és Madam kifejezéseket. Ez ismeretlen volt számomra. Nyelvterületen kell élni ahhoz, hogy ezeket a finom apróságokat meg lehessen tapasztalni. Mára már ez úgy beépült a szótáramba, hogy a "Thank you"-t ki se tudom mondani Sir vagy M’am szócska nélkül.

 

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr9715647892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása