Dubaj magyar felirattal

10+1 érdekesség Dubajról

2020. május 17. 17:33 - Erikable

1. Teve futtató versenyeket rendeznek: ezek az általunk ismert lóversenyekhez hasonló versenyek, amiket a téli szezonban tartanak rendszeresen. Fontos társadalmi esemény, a kulturális örökségük része.

camel-racing.jpg

Forrás: https://www.timeoutdubai.com/news/393906-al-marmoom-camel-racing-returns

2. Nem mindennapi rendőrautók a forgalomban: természetesen nem minden rendőrautó luxus sportkocsi, de azért így is szembe lehet találni magunkat az utcán egy-egy Bentley Continental GT-vel, Bugatti Veyron-nal vagy egy Lamborghini Aventador-ral.  Nem kell azon aggódni, hogy nem érik utol a gyorshajtókat.

3. 2015-ig nem használtak utcaneveket és irányítószámot: a mai napig nagyon ritka, hogy valaki utcanevek segítségével tájékozódik. A toronyházaknak egyedi nevük van, a villa – és családi házas övezetekben pedig kisebb lakónegyedekre, lakóparkokra szűkítik le a területet, amit meg kell találnia az oda indulónak.

4. Nincs személyi jövedelemadó, az ÁFA-val is csak most kezdtek el barátkozni: 2018. január 1-jétől került bevezetésre az 5%-os általános forgalmi adó, de személyi jövedelemadó vagy bért terhelő egyéb járulék a mai napig nincsen.

5. Rajonganak az aranyért: nem csak ékszerként, hanem minden létező formában. Az aranyporral behintett kávétól a lakberendezési tárgyakon át az aranyozott kerti lószoborig mindenre lehet példát találni. Hát igen, ízlések és pofonok...

arany_szottes.jpg

Arany szőttes arany keretben

6. Csak a nem muszlimok vehetnek alkoholt erre szakosodott üzletekben: és erre külön engedélyt kell kiváltani, ami vízumhoz kötött és van egyszeri regisztrációs díja. Speciális italboltban lehet ezeket az alkoholos italokat megvenni, amit úgy kell becsomagolni, hogy szállítás közben se lehessen látni a csomag tartalmát.

7. A hétvége a péntek és a szombat: sőt, jogilag csak a péntek a munkaszüneti nap, a szombat kiadható pihenőnapként. Korábban a csütörtöki és pénteki napokon hétvégéztek vallási okokból, de ez hosszútávon nem volt összeegyeztethető a világ többi országának munkarendjével, ezért változtattak rajta. Jelenleg így csak egy nappal van elcsúszva a heti munkarend.

8. Az átlagéletkor extrém alacsony: a lakosság legnagyobb része a 25-54 éves korosztályba tartozik. A helyi emirátusiak között teljesen természetes az eloszlás, de ők csak a lakosság 15%-át teszik ki. A maradék 85% bevándorló, akik általában életerős felnőttként költöznek ide egy jobb munka reményében, ez adja ezt a kirívó számadatot. Akit részletesebben érdekel ez a téma, itt talál bővebb információt.

9. 70%-30% a férfiak és nők aránya: a 8. pontban említett okok miatt alakult ez a megoszlás. Általában a férfiak jönnek Dubajba dolgozni, ha a jobb kereseti lehetőségekről van szó és az esetek többségében a drága megélhetés miatt a család többi része az anyaországban marad.

10. Legálisan férfi és nő csak házastársi kapcsolatban élhet együtt: ezen a téren nagyon szigorú és hagyományos beállítottságú a törvénykezés. Élettársi vagy lakótársi kapcsolatban hivatalosan nem engedélyezett az ellenkező neműek együttélése.

10+1. Elégedettségi Minisztérium (Ministry of Happiness): van egy állami hivatali egység, aki azzal foglalkozik, hogy a lakosok boldogok legyenek. Elég sokrétű a munkájuk: az országban lakók általános elégedettségi szintjét igyekeznek növelni; a magán szektorban dolgozók jóllétét biztosítják, munkafeltételeit javítják; iskolai közösségekben tevékenykednek; vagy éppen a digitális gyermekvédelemre fókuszálnak. Tavaly például nemzetközi boldogság napot ünnepeltek a dubaji rendőrség és kisiskolások bevonásával. A rendőrök a szabályosan közlekedőket kuponokkal és matricákkal jutalmazták.

 

 Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr9715703304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása