Dubaj magyar felirattal

A milliókat érő rendszámok hazája

2020. május 04. 17:53 - Erikable

Dubaj utcáin sétálva néha úgy érzi az ember, mintha valami álcázott luxusautó kiállításon lenne. Sose gondoltam volna, hogy a Ferrari-k és Mustang-ok látványához hozzá lehet szokni, de láttam már rendőri szolgálatban lévő Maserati-t meg Lamborghini-t is, úgyhogy már tényleg semmin nem lepődöm meg.

Igen, Dubajban nagyon sok tehetős ember él, akik nagyon is otthon vannak a luxus világában és hivalkodni is szeretnek a gazdagságukkal. Egy bizonyos anyagi szint felett viszont már egyre nehezebb versengeni. Ennek köszönhetően végül az egyik legmeghatározóbb státuszszimbólum a rendszám lett. Az a mondás, hogy minél kevesebb számjegyet tartalmaz a rendszám, annál vastagabb a tulajdonos bankszámlája. Ezek a magas presztízsű rendszámok már képesek "ajtókat megnyitni", a parkoló fiúk csak úgy repülnek a kocsikulcsért és azt az üzenetet hordozzák, hogy az autó gazdája igazán fontos ember.

A történet a következőképpen épül fel: a 7 emírségben különböző formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelni hivatalosan. Dubajban ez így néz ki:

 rendszamok_dubaj.PNG

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_the_United_Arab_Emirates

Tehát lehet kérni hosszúkás vagy négyzetes kivitelben magát a rendszámtáblát, illetve színes vagy fekete-fehér Dubai felirattal. 1 vagy 2 betűvel kell rendelkeznie előírás szerint és maximum 5 számjegyből állhat. Ez az alaphelyzet.

Innentől kezdve a kedves vevő igényeire van bízva, hogy mennyire szeretne státuszszimbólumot is venni a rendszámmal együtt. A sima egyszerű 5 számjegyű rendszámokat a hivatalokban (is) meg lehet vásárolni  regisztrációs díj ellenében ugyanúgy, mint Magyarországon.

Az árverseny a három számjegyes rendszámok körében kezdődik. Ezeket 5 - 6 számjegyű összegekért lehet venni. Minél frappánsabb az adott 3 jegyű rendszám, annál többet ér. Az árat a licitálók verik fel, így a határ a csillagos ég. A numbers.ae weboldalon lehet online is licitálni ezekre a rendszámokra, ezen az oldalon kelt el pl. a „G 150”-es rendszám 380 000 dirhamért (mai árfolyamon 34,2 millió Ft).

Az egy- és kétjegyű rendszámok a legmagasabb köröknek kerülnek értékesítésre szintén árverés formájában. Ezek hivatalos rendezvények, ahol személyesen kerekasztaloknál lehet versenyezni a különleges azonosítókért. Ezek már több millió dirhamos kategóriában mozognak a felső tízezezer számára. Erre egy példa, a nem ismert betűvel rendelkező 99-es sorszámú rendszám, ami 3 150 000 dirhamért (283 millió forint mai árfolyamon) talált gazdára. Ebből az árból bőven lehet már kapni egy Lamborghini Aventadort vagy akár egy Rolls Royce Wraith-t, és valószínűleg a rendszám gazdája nem szűkölködik hasonló luxusautókból, ha csak a rendszámra ennyit költ…

plate_number_auction.jpg

Forrás: https://www.thenational.ae/uae/transport/dubai-licence-plate-auction-fetches-dh23-5-million-1.846047

A dubaji rekorder a legdrágábban vásárolt rendszám kategóriájában a „D 5”-ös rendszámmal egy ingatlanfejlesztő mogulhoz került 33 millió dirhamért. Abu Dhabiban pedig 52,2 millió dirhamot fizettek a legkeresettebb számért, az „1”-esért.

A hivatalos állami szerv (RTA, a BKK emirátusi megfelelője) által szervezett aukciókon befolyt összegeket jótékonysági célokra fordítják. Az egyik rendszeresen licitáló dubaji milliomos (milliárdos) nyilatkozata szerint pedig, mivel az Emírségekben nem kell adózni, így ő ezt az alkalmat ragadja meg arra, hogy visszaadjon valamennyit a közösségnek a vagyonából. 

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

1 komment
Címkék: a legek városa

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr8015659486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2020.05.05. 13:29:33

SZÉP-kártyát elfogadnak ?
süti beállítások módosítása