Dubaj magyar felirattal

Karanténállapotok

2020. május 03. 12:40 - Erikable

Az enyhítések után is szigorúbb a helyzet, mint Magyarországon a könnyítések előtt

Egy korábbi cikkemben már írtam a dubaji állapotokról az új koronavírus kapcsán. Egy hete léptették életbe az enyhítő intézkedéseket, amik még így is sokkal szigorúbbak, mint Magyarországon a korlátozások voltak.

Továbbra is elképesztő ütemben tesztelnek (jelenleg 1,2 millió tesztnél járnak). A napi fertőzött esetszámok az elképesztően szigorú intézkedések ellenére sem mutatnak releváns visszaesést. Ezért is van többek között az, hogy csak óvatosan nyitnak újra minden területet, fokozatosan lépésről lépésre és komoly ellenőrzések mellett.

2020.04.24-én jelentették be az enyhítéseket a Ramadan szent hónapjának kezdetére való tekintettel, ami a következő fontos területeket érinti:

  • hivatalos engedély nélkül is el lehet hagyni már a lakóhelyet reggel 6 és este 10 között (korábban egy internetes felületen kellett engedélyhez folyamodni és csak bevásárlás, gyógyszervásárlás vagy orvosi időpont okán lehetett kérni),
  • ki lehet menni az utcára sétálni és futni 1-2 órára naponta, de továbbra sem lehet leülni a padokra,
  • újra járnak a metrók és a buszok korlátozott utasszámmal,
  • a taxik is közlekedhetnek max. 2 fővel (az utakon lévő járműveken láttam, hogy az utastér egy áttetsző műanyag védőfallal van elkülönítve a sofőrtől),
  • kinyithatnak az éttermek és a kávézók, de csak a kapacitásuk 30%-ában ültethetik le egyszerre zárt térben, illetve a teraszokon a vendégeket (az asztalok ennek megfelelő távolságban vannak elhelyezve)
  • bevásárlóközpontok, outletek 12:00-22:00-ig nyitva tarthatnak szintén 30%-os befogadó kapacitás mellett (minden ilyen épületnek rendelkeznie kell egy egészségügyi elkülönítő helységgel vészhelyzet esetére),
  • az irodákba újra visszatérhetnek dolgozni a munkavállalók, de csak 30%-os kapacitással, szájmaszkban.

Minden esetben kötelező szájmaszkot viselni, több helyen a gumikesztyű viselése is kötelező.

A területek, amiket továbbra sem oldottak fel a korlátozások alól, így továbbra sem üzemelhetnek:

  • szórakoztató központok,
  • mozik,
  • strandok,
  • öltözők,
  • imaszobák,
  • hotelek, toronyházak privát közösségi terei (medence, konditerem, szauna stb.)

Ezen felbuzdulva a hétvégén elmentünk bevásárolni az egyik város szélén lévő plázába. Egészen meglepő, hogy milyen szigorú rendben mehettünk be a bejárati ajtón.

A külső parkolóban kanyargott a sor vége, aminek a végére mi is beálltunk, hogy le tudjuk magunkat fertőtleníteni a bejutás előtt. Speciális egyszemélyes kabinba kell belépni, ami fertőtleníti a vásárlókat, majd szépen libasorban, 2 méteres távolság betartásával átvilágítottak minket hőkamerával a biztonságiak. Ha minden rendben volt, akkor lehetett menni a már újra kinyitott üzletek valamelyikébe, ahol egyesével más és más saját előírásoknak kell megfelelni (kell-e kesztyű, kézfertőtlenítő stb.)

Mi a szupermarketbe tartottunk, ahol szintén kígyózó sorba kellett becsatlakozni a bejutáshoz. Kb. 20-30 ember állt előttünk, de mindenki szépen nyugodtan kivárta a sorát. Ahogyan a kasszáktól távoztak a vásárlók, olyan ütemben engedtek be minket. Úgyhogy kb. 5-10 ember mehetett be egy etapban. Így összesen kb. 15 percet kellett várakozni. A bevásárlókocsikat fertőtlenítve gurították a kezünkbe, és ha véletlenül nem volt az embernél kesztyű, akkor adtak a bejáratnál azt is (ez utóbbi két dolog korábban is így volt). A folyamatos fertőtlenítés minden üzlettípusban kötelező, a gyakoriságot az üzemeltető határozza meg. Ebben a szupermarketben 2 óránként fertőtlenítik a felületeket.

Körülményes? Hát persze! Biztonságos? Igen! Jobb félni, mint megijedni. Ezeket a dolgokat "szükséges rossznak" látom. El se tudom képzelni, hogy hol tartanának az esetszámok ilyen tesztelés mellett, ha nem lennének ezek az intézkedések. Merthogy úgy „könnyű” alacsonyan tartani a megbetegedések számát, ha nincs tesztelve az ország…

Nagy bánatunkra a tengerpartok még mindig nem használhatóak, a szabad strandok sem. Minden le van kordonozva és biztonsági őrök grasszálnak fel-alá. Csak egy kicsit a homokban akartam sétálni az egyik beach-en a hétvégén, de már rám is füttyentett a helyi erő, hogy azt nem kéne… Még idő kell, hogy minden visszatérhessen itt a régi kerékvágásba. Türelmesen kivárjuk.

Addig is itt egy videó, ami újra alátámasztja az elméletemet, hogy a Burj Khalifa a szolidaritás jelképe. Több kezdeményezés is elindult az országban az itt élő rászoruló családok megsegítésére. A Burj Khalifa fényjátékát 1,2 millió ledfény biztosítja. Ebből a ledfénysorból lehet megvásárolni jelképesen egyet-egyet 10 dirhamért, és a befolyt összegből 1-1 adag ételt adományozni közvetve azoknak az itt élő nehéz helyzetbe került embereknek, akik az új koronavírus okozta válsághelyzet miatt veszítették el az állásukat. Ez egy nagyon szép kezdeményezés és most minden országban szükség van ilyen jellegű összefogásra.

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr3515656978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása