Dubaj magyar felirattal

COVID-19 helyzet az Emirátusokban

2020. április 23. 16:10 - Erikable

Sokan úgy próbálják meg kezelni ezt az időszakot, mint egy háborús időszakot. De ez a vírus okozta krízis egészen más megközelítést igényel. A láthatatlan és mindenki számára közös ellenséggel nem tudunk harcolni, nincs rá tapasztalat. Egyelőre még csak tanulja az emberiség, hogy hogyan cselekedjen, hogyan járjon el helyesen ebben a rendkívüli időszakban. Rengeteg mindent kell megtanulnunk rövid idő alatt. Egyrészt egyéni szinten kell odatennünk magunkat (pl. hogy hogyan tanúsítsunk önfegyelmet kijárási korlátozás alkalmával). Másrészt pedig közösségi szinten is meg kell állnunk a helyünket (pl. hogy hogyan tudjuk jól segíteni egymást).

A Föld összes országa azon dolgozik, hogy valahogyan visszafogja a fertőzéseket, ez itt sem alakult másként. Az első koronavírus által fertőzött embert január végén azonosították az Emirátusokban, akit már a reptéren "megfogtak" és a megfelelő ellátásban részesítettek. A járvány kitörése elején nagy figyelmet fordítottak a kontaktkutatásra. Erre egy emlékezetes példa az a február végi eset, amikor is egy nemzetközi kerékpárversenyre érkező két olasz nemzetiségű ember tesztelt pozitívat koronavírusra, és a hivatalok azonnal elkezdték a velük érintkező emberek listáját összerakni. Ennek eredményeképpen 618 embert teszteltek azonnal és vettek karanténba 2 hotelben, hogy megakadályozzák az esetleges terjedést. 

Ami nagyon célravezető dolog véleményem szerint, hogy itt rögtön tesztelnek, illetve elkülönítést alkalmaznak már a kezdetek óta. A tesztelést korábban csak tüneteket mutató vagy fertőzöttel kapcsolatban lévő embereknél alkalmazták, de március végétől már rendelkezésre állnak olyan tesztelő központok is, ahol önkéntesen, tünetmentesen is le lehet teszteltetni magunkat. Ez nem egy ingyenes szolgáltatás, de ez ebben az országban teljesen megszokott, mivel csak magán egészségügyi rendszer működik (államilag finanszírozott társadalombiztosítás nincsen).

Az első tesztelő központ megnyitása óta még 13 helyet nyitottak országszerte. A Gulf News (egyik vezető helyi újság) munkatársai készítettek egy rövid kis bemutató anyagot, hogyan működik.

Ennek a gyakorlatnak megfelelően az Emirátusok kiemelkedő helyen van az 1 millió lakosra jutó tesztek számában a világranglistán. Csak az 50 ezer lakost számláló Feröer-szigetek, a 360 000 lakossal bíró Izland és a 3000 főt számláló Falkland-szigetek előzik meg ebben a sorban (2020.04.20-i adat). Ezen a linken folyamatosan friss adatokat lehet találni minden országra vonatkozóan. 

Március 26. óta kijárási korlátozás van érvényben, amit április elejétől teljes kijárási tilalommal váltottak fel. Jelenleg csak külön hivatali engedéllyel lehet utcára lépni munka, bevásárlás vagy orvosi időpont okán. Ezt az igényünket egy erre hivatott internetes oldalon lehet benyújtani, amit felülbírálnak és visszajeleznek sms-ben, ha elfogadásra került.

Azt tapasztalom a lakókörnyezetünkben, hogy ezt nagyon fegyelmezetten betartják az itt lakók.  Mindemellett nagyon szigorúan veszik országosan a szabályok betartatását, illetve tiszteletben tartását is (komoly pénzbüntetések vagy akár szabadságvesztéssel járó börtönbüntetés is lehet a vége).

A kijárási tilalom hátterében nem csak a megfertőződések számának visszaszorítása áll, hanem egyúttal egy óriási méreteket öltő fertőtlenítési akciósorozatot is elindított az ország. Éjjelente fertőtlenítik az utcákat, közösségi tereket, parkokat, játszó tereket, szó szerint minden emberi és technikai eszközt bevetve. (Az ott tényleg egy drón!)

untitled-3_1711d82f4d3_large.jpg

Image Credit: Clint Egbert/Gulf News

Most biztosan sokakban felmerül a gondolat, hogy "persze, ahol van rá pénz, ott mindent meg lehet tenni!" De én egyre inkább azt látom, figyelve a világ híreit, hogy igenis vannak igen tehetős, kis lakosságszámmal, gazdasági stabilitással rendelkező országok még bőven a világon, ahol nem teszik meg ugyanezeket a lépéseket, pedig a lehetőség ott van... Tudom, hogy ez egy túl összetett folyamat és teljesen váratlanul ért mindenkit, ezért minden ország más taktikát próbál alkalmazni. Nem lehet és nem is fair összehasonlítani egy 330 milliós, föderációs alapon működő USA-t egy 2 milliós demokratikus, EU-tag Szlovéniával például. A politikai, gazdasági, pénzügyi, földrajzi, lakosságszámbeli (stb.) különbözőségek miatt lehetetlen általánosan bevált módszert kidolgozni. 

Én hálás vagyok azért, hogy most ebben az országban lehetek, mert biztonságban érzem magam (már amennyire a körülmények engedik), és örülök, hogy ilyen aktív az állam a fertőzés visszaszorításában. Számomra ez tűnik logikus hozzáállásnak, de ez teljesen szubjektív dolog. Aztán majd az idő eldönti, hogy melyik ország stratégiája vált be igazán. És mivel nem csak egészségügyi vészhelyzet van, hanem egy szociális és gazdasági válság is kinézőben van, ezért ezek a kérdések nagyon messzire vezetnek.

Nem vagyok szakértő, én is csak a médiából tudok informálódni, de mégis ki merem jelenteni, hogy azzal egyéni szinten igenis sokat tudunk tenni egymásért, ha otthon maradunk, csak célirányosan hagyjuk el a lakóhelyünket és minimalizáljuk az emberi interakcióinkat. Tudom és tapasztalom, hogy nagyon nehéz... Főleg így, hogy a szeretteinktől ilyen távol vagyunk nagyon érzem a bőrömön.  És tudván azt, hogy teljes határzár van és ha akarnék, se tudnék hazamenni meglátogatni a családomat, a barátokat.... Ez egy teljesen életidegen érzelmi és elmeállapot, amihez most hozzá kell szoknunk. De hálát kell adni azért, hogy a 21. században vagyunk és ennyi módja van a kapcsolattartásnak. Legyen ez a vigasz és tartsunk ki, amíg szükséges!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr5915634422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása