Dubaj magyar felirattal

Top 5 pénztárcakímélő látnivaló Dubajban, amit nem szabad kihagyni!

2020. május 13. 17:56 - Erikable

Dubaj már Budapestről is egyszerűen elérhető direkt járattal, és mióta jár „fapados” szolgáltató is az országba, azóta már akár a hátizsákos kalandoroknak is jó úticél lehet!* Ebből a gondolatból kiindulva összegyűjtöttem 5 olyan látnivalót, ami minimális kiadással meg lehet nézni a városban:

1. Dubai Mall, Burj Khalifa és Dubai Fountain

Ez a három látnivaló egy helyen található a Dubai Downtown nevű városrészben.

A Dubai Mall több mint 1300 üzletével és 200 étkezdéjével kiérdemelte a világ legnagyobb bevásárlóközpontja címet. Évente 80 millió látogatót fogad! Tényleg elképesztően nagy! Így, ha vásárlási céllal érkezünk ide, mindenképpen érdemes valami kis útitervet összerakni, mert különben a lábunkat is legyalogolhatjuk. Vagyis mit beszélek itt össze-vissza, ebben a városban mindenre van VIP szolgáltatás, tehát ha nagyon elfáradunk, vagy csak nincs kedvünk a csomagokat cipelni, akkor ingyenesen elvisznek kis golfkocsival a mall bármelyik pontjában lévő üzlethez, csak előzetes bejelentkezés szükséges. Ezenkívül még van babakocsi és kerekesszék-kölcsönző is, illetve gyermekfelügyelet is elérhető, ha már a gyerekek megunják a ruhapróbákat. Az egyik parkolószinten még alvókabinok is vannak, ha sziesztáznánk esetleg egyet két shoppingolás között… Maga a bevásárlóközpont nagyon szép és rendkívül tiszta. A szuvenírbolttól a luxusmárkákig, a mozitól a játszóházig a jégpályán át lehetőségek tárházát nyújtja a kikapcsolódásra.

A metrónak direkt megállója van, de számítani kell egy hosszú, mozgójárdás sétára. Ha autóval érkezünk, akkor úgy kalkuláljunk, hogy az első 3 óra ingyenes, majd óránként számláznak. A parkolóhelyet és a megközelítést érdemes nagyon jól emlékezetbe vésni, különben nehéz lesz megtalálni a kocsinkat a rendelkezésre álló több mint 14 000 parkolóhely egyikén.

A mallból egyenesen meg lehet közelíteni a Burj Khalifa bejáratát is, ha meg szeretnénk nézni az 1-2 turisták számára is nyitott emeletet. Ezeknek az árszabása kb. 150 dirhamtól indul, ami kb. 14 000 Ft. A látvány magával ragadó már a 124. emeletről is, mindenképpen megéri. 

A világ legmagasabb épülete kívülről is nagyon impozáns látvány és naplemente után ajánlom megnézni a fényjátékok valamelyikét. Esténként hétvégén fél óránként látható, hétköznapokon pedig óránként. Részletesebben itt írtam még erről az épületről.

A Dubai Fountain is megér egy esti maradást. A 12 hektáros műtavon elterülő zenélő szökőkút világhíres produkció. A Las Vegas-ban található szintén nagyon híres Bellagio hotel szökőkútját tervező cég készítette ezt a konstrukciót is. A legmagasabb vízsugár 152 méterre lő ki, és 6600 fényforrás adja a fényjátékot különböző zenei darabok ritmusára. A repertoár elég széles: a tradicionális arab zenétől kezdve, popslágereken át operaművekig mindenféle megtalálható benne.

dubai_fountain.jpg

Dubai Fountain 

(Ha kihagyjuk a Burj Khalifa-ba való feljutást, akkor ez egy teljesen ingyenes programmá válik, ugyanis a fényjáték és a szökőkút nem belépős.

2. Bur Dubai

Ez Dubaj 3. városközpontja, az óvárosi rész. A Dubai Creek nevű sós vízű folyó választja ketté a városnegyedet, és a zöld metrónak mindkét parton van megállója, így kényelmesen el lehet metrózni ide is. A folyó átszelésére mindenképpen ajánlatos kipróbálni a vízi taxit, amiről már itt korábban írtam.

A városrész nagyon hangulatos és egyben nagy ellensúlyként szolgál a belváros modern, futurisztikus felhőkarcolói után. Ez volt a város kialakulásakor a központi lakó - és üzleti negyed. Ahogy telnek múlnak az évek, épülnek az újabb és újabb városnegyedek és veszik át a központi szerepeket is. Ez a város egyedi dinamikája.

A városrész egyik felében található a történelmi negyed, ami autentikusan visszaadja a régi idők korát. A vízpart mentén sok a hangulatos étterem, és ebben a negyedben is van bazársor, ahol lehet nézelődni. Itt található a Dubai múzeum is, ami az Al Fahidi erőd része és 1787-es építési évével ez a város legidősebb épülete. 3 dirhamos (kb. 270 Ft) jelképes belépőt kérnek, és nagyon informatív kiállítás, ami összefoglalja a város történetét.

tortenelmi_varosresz.jpg

Történelmi negyedben lévő textil árus az egyik épület aljában

A városnegyed másik oldalán terül el a híres (több mint 500 üzlettel rendelkező) aranybazár és egyéb kincseket kínáló bazársor. Ez egy tematikus piac fűszerekkel, arany ékszerekkel, textiláruval, kerámiával és egyéb helyi érdekességekkel.

Arra számítani kell, hogy itt nagyon dominál a kissé erőszakos, „tukmálós” arab kereskedési minta, ami egy európai ember számára nagyon sok tud lenni. Az biztos, hogy ha már beszédbe elegyedik az ember az egyik árussal, akkor nincs menekvés addig, amíg nem veszünk valamilyen portékát a boltjából. Az alkudozni ér és kell is!

3. Sivatagi szafari

Ha már Dubaj, akkor véleményem szerint nagy hiba kihagyni egy sivatagi túrát. Egészen elképesztő látvány az elénk táruló homoktenger. Nagyon sokféle szolgáltató van a piacon és mindenféle variációban lehet találni megoldást az igényeinknek megfelelően. Általában házhoz jönnek értünk és terepjáróval visznek ki a megfelelő helyre, ahol aztán lehet quadozni, tevegelni, dune bashing-elni vagy kipróbálni milyen homokfutót vezetni. Vannak olyan programok is, amik egybe vannak kötve egy kis helyi ízelítővel, ami magában foglal tradicionális ételeket vacsorára, és tánccal vagy egyéb előadással szórakoztatnak közben minket.

4. Dubai Marina

Ez az a városrész, ami a két épített pálma alakú sziget között terül el egy mesterségesen létrehozott öböl mentén. Ebben a városnegyedben többnyire expatok laknak, az utcán sétáló embereket elnézve olyan mintha egy európai városban járnánk, csak az épületek magasabbak. Itt mindenképpen érdemes szétnézni, megnézni a jachtkikötőt, beülni valahova egy jó kávéra. Két metróállomással rendelkezik, és itt fut a város egyetlen villamosa, ami körbevisz az egész területen, tehát mini városnézőtúrának sem rossz, ha már elfáradtunk a sétálásban. Van egy nyilvános tengerpart is (JBR Beach), ami nagyon felkapott a turisták körében, így itt még csobbanni is tudunk egyet, ha úgy tartja kedvünk. Este érdemes elsétálni a Bluewaters Islandre, ami egy kis félsziget sétatávolságra a JBR-tól. Nagyon szép kilátás nyílik innen, ha szép tiszta az idő (nincsen pára), akkor lehet látni a Pálma sziget csúcsán fekvő Atlantis hotelt és a Kite beachen lévő Burj Al Arab épületét is. Megnézhetjük a gigászi óriáskereket (Ain Dubai) helyben, ami még építés alatt van.

5. Kite beach

Ez egy olyan szabadstrand, ahová érdemes inkább taxizni, mert a tömegközlekedés nem olyan jól megoldott. Nagyon hangulatos a part, tele food truck-okkal és éttermekkel, néha élőzenével vagy egyéb rendezvényekkel szórakoztatják az ide érkező látogatókat. Több kilométeres futópálya, kosárlabdapálya, gördeszkapálya és többféle vízisportolási lehetőség várja a közönséget.

A nevét onnan kapta, hogy szeles időben sokan kijárnak ide gyerekekkel papírsárkányt eregetni és ilyenkor a bevállalósabb felnőttek kimennek a tengerre kite surf-ölni, ami tulajdonképpen az ejtőernyőzés és a szörfözés keresztezéséből született látványos, de annál nehezebb vízi sport.

A part nagyon szépen rendben és tisztán van tartva, gyönyörű fehér homokos tengerpartra és nyugodt, tiszta tengervízre számíthatunk.

Forrás: https://www.facebook.com/Kitebeachdubai

 

**Eddig Dubajban landolt a WizzAir, de amint újra rendeződik a COVID-19 miatti helyzet a világban és újra biztonságos lesz repülni, majd Abu Dhabiban fogadják a WizzAir járatait.

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr10015689588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása