Dubaj magyar felirattal

Azok a piszkos anyagiak...

2020. április 23. 16:09 - Erikable

... vagyis azt hinnéd, hogy a világon ugyanúgy megy minden, ha pénzről van szó és kiderül, hogy mégsem!

Már korábban írtam arról, hogy mennyire fontos elhagyni az előítéleteinket és feltételezéseinket egy külföldre költözés alkalmával. Ha másért nem, akkor azért, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. A pénzügyeinket érintő sztorik nagy többsége még a tanulófázisban történt, így hát bőségesen megfizettük az árát is. De kárpótlásul értek pozitív csalódások is!

Korábban nagyon sok felé megfordultam Európában a munkámból adódóan, a férjem praktikusan csak hétvégére jött haza innen-onnan a nagyvilágból. A privát nyaralásainkon sem okozott soha semmilyen tranzakció nehézséget, ezért meg sem fordult a fejünkben, hogy itt majd más lesz a szituáció. Ebből indultunk ki, újfent tévesen...

Ott kezdődtek az első nehézségek, hogy megkérdeztük az egyik legnagyobb helyi bankot a biztonság kedvéért, hogy használhatjuk-e az európai bankkártyánkat pénzfelvételre. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy nem tudják garantálni, hogy az ATM nem nyeli be a kártyát. Hát csodás... ez nem volt elég biztató válasz, úgyhogy nem kockáztattunk, mivel tudtuk, hogy egyhamar nem megyünk vissza Magyarországra, ahol ügyet tudtunk volna intézni. (Hozzáteszem, hogy ha ez a mondat nyaralás alatt hangzik el, akkor szemrebbenés nélkül vettünk volna fel készpénzt, de ez így egy másik életérzés.)

Erre a problémára találtunk megoldást a pénzváltóknál, ahol kézi terminálon lehetett borsos áron készpénzt felvenni. Feláldozott haszon - a lényeg, hogy ezen is túlvoltunk.

Ebben az országban nagyon erős a piaci versenyhelyzet bizonyos szegmensekben, például a turizmusban, vendéglátásban vagy akár a banki szolgáltatásokban, ezért kivételesen magas színvonalú a kiszolgálás. 

A banki ügyintézés flottul megy és az ügynök kb. házhoz jön, csak szerződj le vele. Minden kifogástalan és gyors, addig a pillanatig, amíg nem csúszik valami hiba a gépezetbe. Merthogy - és itt ezt meg kell említenem - Dubajban tényleg kivételesen magas a szolgáltatások színvonala, addig amíg folyamat szerint megy minden. A problémamegoldás az már egy jóval összetettebb és nehézkesebb feladat.

Esetünkben megtörtént, ami nem szokott.... Történt egy kis baki, ami több hétre meghosszabbította az egyébként egy napos átfutású procedúrát. Az egy kis baki címszó alatt nem degradálom a problémát! Konkrétan az emailcímünket írták el, és mivel digitálisan igyekeznek mindent menedzselni és ez lett volna az első lépés, így sajnos zátonyra futottunk már az elején. A végén ezt is sikerült természetesen sínre tenni, de azért elég idegőrlő élethelyzet volt párhuzamosan a lakáskeresés nehézségeivel.

Ami borzasztóan meglepő az itteni pénzügyi rendszerben, hogy az országban még mindig a régi csekkfüzetes pénzfizetési rendszer él. Többször próbáltuk erőltetni az utalást nagyobb összegű költéseknél (pl. autóvásárlás, albérleti díj stb.), mint egy jóval biztosabb megoldást, de elutasították a kérésünket. Ez a fizetési módszer persze nem az általunk ismert sárga csekkeket jelenti, hanem az Amerikai Egyesült Államokban előszeretettel használt csekkes fizetést, ami hasonlatos az általunk régen használt váltóhoz. 

j-r-ewing-1ee36f64-cfe3-483f-89d4-760f9deffb4-resize-750.jpeg

A folyószámlát vezető bank egy névre szóló csekkfüzetet állít ki, amit a tulajdonos később használni tud és az kedvezményezettnek állít ki egyesével a fizetendő összegről. A csekk beválthatóságának a dátumára nagyon figyelni kell, mert a beváltás dátuma után a megadott összegnek rendelkezésre kell állnia. Amennyiben ez nem így történik, az bűncselekménynek számít, és komoly pénzbüntetés jár érte, vagy rosszabb esetben szabadságvesztés. Ezenfelül a csekket tökéletesen hibátlanul kell kitölteni, mert különben a bank visszautasíthatja, aminek szintén jogi következményei lehetnek. Tiszta Dallas :D

Az átutalásnál meg kell említenem, hogy ez szintén egy kicsit bonyolultabb dolog, mint Magyarországon. Az átutalások átfutási ideje kb. 2-3 nap. Először is fel kell vinni a kedvezményezettet az online felületen, amit a bank átvilágít, majd jóváhagy 24 órán belül és utána lehet indítani az utalást. Majd jó esetben a következő munkanapon a kedvezményezett megkapja az összeget. (Emiatt keringett az éterben a magyar számlánkról elindított összeg is 3 héten át, majd visszapattant... Ekkor még nem tudtuk, hogy ezzel is kell számolni.)

bankkartya.jpg

A bankkártya használat teljes mértékben elfogadott és nagyon elterjedt. Az esetek 90-95%-ában elfogadják mindenhol. És itt jön a pozitív meglepetés, mert az is volt ám bőven!

Mit tanítanak a magyar bankkártya használóval (főleg a paypass bevezetése óta)? Ki ne add a kezedből senkinek a bankkártyádat, mert ellopják az adataidat, visszaélnek vele stb.!!! Itt akkora a bizalom a kártyahasználat terén, hogy még akkor is kiadom a kezemből a bankkártyámat, amikor nem is lenne szükség rá. Hihetetlen! Sokszor azt se nézik az emberek, hogy mennyit mutat a terminál, megegyezik-e a kasszán látható összeggel stb. Még soha eddig semmilyen problémám nem adódott ebből, sose éltek vissza ezzel a törékeny bizalommal. Tiszteletre méltó ahogyan a bankkártyáinkat kezelik!

Összegezve a hosszúra sikerült beszámolómat a következőképpen tudnám leegyszerűsíteni:

Nyaralóként:

  • hozz eurót,
  • használj nyugodtan bankkártyát fizetéskor (lehetőleg Revolut-ot vagy TransferWise-t).

 

 Költözőként:

  • hozz még több eurót,
  • használj bankkártyát kisebb összegeknél,
  • minél hamarabb nyiss helyi folyószámlát,
  • igényelj csekkfüzetet,
  • banki ügyeket az elején személyesen intézz.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dubajmagyarfelirattal.blog.hu/api/trackback/id/tr5515634370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása