Dubaj magyar felirattal

Dubai Harbour – a város legújabb kikötője

2021. szeptember 08. 20:08 - Erikable

A kikötő önmagában nem fedi a valóságot. Teljesen új lakóövezetet építettek ki az utóbbi 3 év leforgása alatt, ahol lesznek magánlakásokat rejtő toronyházak, színvonalas hotelek, hangulatos sétálóutcák fine dining éttermekkel, direkt vízpart az exkluzív beach-élményhez, és kikötő, de nemcsak kisebb hajóknak, hanem akár 40 méteres yachtok számára is. Nem mellesleg óceánjárók is le tudnak itt parkolni, hogy a strandolni, shoppingolni vágyó utasokat szabadjára engedje.dubaiharbour_latvanyterv2.png

Tovább
1 komment

Amikor forrósodik a talaj... mármint szó szerint

2021. június 08. 19:36 - Erikable

Minden tavasszal (még ebben az évben is a COVID viszontagságai ellenére) a legtöbben elkezdünk nyaralásokat tervezgetni, ha másért nem, akkor legalább egy kis álmodozás kedvéért. Több olyan facebook csoport tagja vagyok, ami kifejezetten dubaji vagy emirátusi nyaralással, itteni időtöltéssel, vagy éppen életvitelszerűen történő itt éléssel foglalkozik. Sokan kérdezik, hogy a nyár mennyire meleg, el lehet-e viselni stb. Ezekre a kérdésekre a politikailag korrekt válasz nyilván az, hogy mindenkinek más a tűréshatára; a kondíciódtól függ, hogy hogy viseled a szabadtéren töltött időt; vagy, hogy ki milyen programot tervez a nyaralása alatt. 

A fenti kérdéseken elgondolkodva elkezdtem összegyűjteni pár példát, ami érzékeltetni tudja nagyjából, hogy milyen a hőség: 

 • légkondis épületből kilépve bepárásodik az ember szemüvege/napszemüvege. Olyan ez, mint télen Magyarországon, csak inverzben.
 • a kocsit fedett parkolóban kb. 5 percig hűteni kell, hogy elviselhető legyen a belső hőmérséklet és be lehessen szállni. Szabadtéren legalább 10 perc, mire odáig eljut az ember, hogy az ülésbe bele merjen ülni, illetve a kormányt megfogni.
 • ha már autózás: megtanulsz úgy vezetni, hogy csak a kormány alsó harmadát fogod, a többi túl meleg ehhez akkor is, ha megy a légkondi.
 • a mosott ruhák kb. 30 perc alatt megszáradnak, de csak akkor, ha nincsen pára! Ha magas a páratartalom, akkor nem lehet kint teregetni, mert visszanedvesednek.
 • a vezetékes vizet hűteni kell, hogy hidegvíz folyjon a csapból. Ez a „luxus” egyik mérőfoka itt. Ha hideg víz folyik a csapból azonnal és hosszan, akkor jó épületben laksz. És igen, a medencék vizeit is hűteni kell, hogy élvezhető legyen.
 • kültéri légkondikat használnak, hogy legalább este ki lehessen ülni a kerthelyiségekbe. (Ez nyilván nem valami környezetkímélő megoldás, de az vesse az első követ, aki télen még nem ült be hőgomba alá.)
 • előkerülnek az esernyők! Na, nem az eső ellen, hanem a napsugarak ellen. Főleg távol-keleti népeknél megszokott ennek a használata. Az arabok hosszú ruhákkal és fejkendőkkel védekeznek, az indiaiak turbánnal, a nyugatiak baseball-sapkákkal vagy kalapokkal stb-stb. Minden népnek megvan a maga praktikája a kifejezetten magas UV sugárzás ellen.
 • hiába van meleg, a legtöbb ember hosszú nadrágban/szoknyában jár és rövidujjú felsőben. Ennek az az oka, hogy a kinti hőmérséklethez képest nagyon erősen lehűtik a zárt tereket (könnyen meg lehet fázni), illetve nincs az a naptej mennyiség és türelem, ami elegendő lenne a mindennapi készülődés során, hogy kilépjen az ember a lakásból. A ruházat véd a legjobban a napsugaraktól.
 • már elengeded, hogy takargatod az izzadtságfoltokat... Egy 10-20 perces kinti sétával tutira át lehet izzadni két réteg ruhaneműt. És teljesen mindegy, hogy milyen és mennyi ruha van rajtad.
 • strandon, medencéknél is kötelező a papucs. Nem a körömgomba ellen, hanem az égető burkolatok miatt. Egyszer - még csupa naivitással felvértezve, hogy „voltam én már meleg helyen” – egy csúszdaparkban elkavarodott a papucsom, alig bírtam két napig menni utána, annyira fájt a talpam.
 • személy szerint én július-augusztusban már képtelen vagyok belemenni a tengerbe, mert egy 35 fokos termálmedence jut eszembe róla, csak ebben a medencében sós víz van és ha kijössz a vízből, akkor az 50 fokos levegő nem hozza a várt kellemes, hűsítő érzést. (Ez ember és népcsoport függő, a helyiek és az indiaiak ilyenkor is nagy örömmel strandolnak.)

Ez csak egy pár vicces vagy éppen furcsa szösszenet, ami most eszembe jutott, de remélem, valamennyire azért szemlélteti a nyári körülményeket. Ezeknek a tapasztalatoknak a margójára pár meme. 

Ezzel senkinek nem szeretném a kedvét szegni egy jó augusztusi kiruccanástól, de mindenképpen számolni kell vele, mert ez egy kritikus tényező. Akik szeretik a beltéri programokat, vagy bírják a meleget, jöjjenek bátran! Az egész város arra van kitalálva, hogy akkor is jól tudd érezni magad, ha kint forróság van, így nem kell aggódni amiatt, hogy unatkoznánk.

 

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, lapozz tovább vagy kövess a  Facebookon is! 

Szólj hozzá!

Kik azok az arabok és kik élnek az Emírségekben?

2020. szeptember 04. 11:57 - Erikable

Most nem történelem leckébe szeretnék kezdeni, hanem inkább egy egyszerű ismertetésbe fognék, mert azt tapasztalom, hogy eléggé összemosódnak a fogalmak erről a vidékről. Mi magyarok Európából nem igazán ismerjük részletesen a világ ezen táját, és persze ez fordítva is igaz. Nincsen ezzel semmi gond. Az itt élők se hallottak túl sokat az országunkról, rövidre zárják annyival a beazonosítást, hogy Európából jövünk, vagy maximum annyira „leszűkítik”, hogy az Európai Unióból valók vagyunk.

emirati_clipart.png

Fotó: https://www.clipartkey.com/view/oRmbTT_uae-traditional-dress-clipart/

Tovább
7 komment

Nyári „állatkerti” programok Dubajban

2020. augusztus 20. 18:44 - Erikable

Sokan döntenek úgy, hogy bevállalják a nyári hőséget és off szezonban látogatnak el Dubajba, meg ugye vannak, akik itt élnek és egy kis szórakozási lehetőségre vágynak a nyári időszakban is. Ilyenkor viszont tényleg beltéri programot kell keresni, mert egyszerűen elviselhetetlen a hőség, sőt kimondottan veszélyes hosszabb időt a szabadban tölteni a kiszáradás és egyéb rosszullétek miatt.

Erre a témára hoztam most két olyan fedett programot, ami alternatíva lehet a szabadtéri állatkert helyett és jó kis program családok számára.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása